Charts.cz/Fórum/Co mám dělat, když mi portfolio za den kleslo o 20 %?

Co mám dělat, když mi portfolio za den kleslo o 20 %?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy moje investiční portfolio zaznamenalo obrovský propad a za jediný den kleslo o 20 %. Chtěl bych vědět, co mám vlastně dělat v takovém případě. Je to normální, nebo by mě to mělo znepokojovat? Mám prodat všechny akcie, nebo je lepší počkat a doufat, že se trh opět vzchopí? Jak se mám vůbec vyrovnat s tímto propadem? Myslím si, že jsem se snažil investovat rozumně, ale teď se cítím úplně ztraceně. Měla by být moje reakce okamžitá, nebo mám radši na chvíli zůstat v klidu a zvážit všechna pro a proti? Jaké jsou nejlepší strategie v době takové volatility? A co když už jsem investoval do riskantních kryptoměn nebo NFT? Jak se mám dívat na dlouhodobou perspektivu, když mé investice najednou ztratily značnou část hodnoty? Bude to mít vliv na můj pasivní příjem, který jsem plánoval? Co třeba ti, kteří mají zkušenosti s podobnými situacemi – co jste dělali vy? Jaké rozhodnutí jste učinili a jak to nakonec dopadlo? Obávám se, že pokud budu jednat unáhleně, mohu si ještě více ublížit. Na druhou stranu, čekání může znamenat ztrátu příležitostí. Mám se raději obrátit na odborníka nebo finančního poradce? Jaké kroky doporučujete podniknout v takovém krizovém scénáři?

202 slov
2 minut čtení
25. 9. 2024
Václav Kučera
Václav Kučera

Když ti portfolio spadne o 20 %, je to hodně stresující. První věc, co bych udělal, je zůstát v klidu a nepanikařit. Trhy jsou cyklické a takové propady se občas stávají, zejména ve volatilních obdobích. Určitě bych se nesnažil prodat všechno hned, to bys mohl prodělat víc, než kdybys počkal. Zkus si projít, jaké máš investice – jestli to jsou dlouhodobé akcie, nebo jestli jsi šel do rizikovějších věcí jako kryptoměny nebo NFT. Ty občas hodně kolísají.

Pokud jsi investoval s dlouhodobým horizontem, možná by bylo lepší počkat, až se situace zlepší. Je dobré mít plán a vědět, co chceš se svými investicemi dělat. Můžeš zhodnotit svoje portfolio a zjistit, co máš, jestli bys měl diverzifikovat víc nebo naopak přidat do něčeho stabilnějšího.

Pokud fakt nevíš, co s tím dělat, tak si promluv s nějakým finančním poradcem. On ti může pomoct zhodnotit tvou situaci a říct ti, jestli je lepší čekat nebo jednat. Každopádně hlavně nezapomínej na stres a nebuď unáhlený – tomu se říká investiční psychologie a to je taky důležité.

170 slov
1.7 minut čtení
1. 12. 2023
Štěpán Sládek
Štěpán Sládek

Když ti portfolio klesne o 20 %, nejdůležitější je zůstat v klidu. Nehledě na to, jak moc to bolí, panika a rychlé rozhodnutí obvykle vedou k horším výsledkům. Zkus se zamyslet, zda máš diverzifikaci – pokud investuješ jen do pár akcií nebo kryptoměn, můžeš být více vystavený riziku. Když trh klesá, je to normální součást cyklu. Zvaž, jestli máš dlouhodobé investice nebo spekulativní záležitosti, jako jsou kryptoměny nebo NFT. Pokud jsi do toho šel s plánem a víš, co děláš, možná bude lepší počkat. Klidně si dej pauzu a přehodnoť, co vlastně chceš dál dělat. Pro některé investory může být dobré využít pokles pro nákup za nižší ceny. Finanční poradce může být fajn, ale nejdřív si udělej vlastní průzkum a zjisti, co se na trhu skutečně děje. Pamatuj, že trhy se mění a ztráty nejsou konečné, pokud s nimi umíš pracovat.

141 slov
1.4 minut čtení
17. 7. 2024
Rudolf Musil
Rudolf Musil