Charts.cz/Fórum/Jak zjistit legitimitu NFT?

Jak zjistit legitimitu NFT?

Zajímalo by mě, jakým způsobem můžu zjistit, jestli je nějaké NFT skutečně legitimní a ne jenom podvod. Na co bych se měl soustředit, když narazím na nabídku NFT, abych se vyhnul případným ztrátám? Měly by mě zajímat nějaké konkrétní aspekty jako je samotný umělec nebo tvůrce toho NFT? Jak moc důležité jsou informace o blockchainu nebo platformě, na které je NFT vydané? Je dobré hledat recenze nebo názory ostatních uživatelů? Co třeba sledovat historii prodeje nebo cenu, za kterou se to předtím prodávalo? A co když má NFT velký hype na sociálních sítích, znamená to automaticky, že je to dobrá investice? Jak rozpoznat, jestli je projekt kolem daného NFT aktivní a má nějakou budoucnost? Jaké varovné signály bych měl mít v hledáčku? Bude mi k něčemu užitečné projít si whitepaper nebo dokumentaci projektu? Odpovědi na tyto otázky by mi mohly hodně pomoci, protože v tomhle světě se nechci nechat nachytat. Takže co všechno bych si měl ověřit a na co si dát pozor?

163 slov
1.6 minut čtení
26. 10. 2024
Ludmila Svobodová
Ludmila Svobodová

Když chceš zjistit, jestli je NFT legit, tak se zaměř na pár věcí. Prvně, koukni na umělce – jestli je známý a má dobrou pověst, to už je plus. Dál sleduj platformu, kde je NFT vydané. Solidní platformy jako OpenSea nebo Rarible mají lepší ochranu proti podvodům. Historie prodeje ti může říct, jak moc je NFT ceněné, takže zkontroluj, za kolik se prodávalo dřív. Hype na sociálních sítích nemusí nutně znamenat dobrou investici, spíš si dej pozor na to, zda projekt vypadá aktivně – jak často přidávají nový obsah nebo komunikují s komunitou. Whitepaper může být užitečný, ale ne vždycky ho má projekt dobře udělaný. Varovné signály? Když vidíš příliš agresivní marketing nebo nedostatek informací o tvůrcích, tak bys měl zbystřit. A nezapomeň si projít recenze od ostatních uživatelů – ty ti taky můžou hodně napovědět.

136 slov
1.4 minut čtení
15. 10. 2024
Zuzana Fojtíková
Zuzana Fojtíková

Legitimita NFT je fakt důležitá, pokud se chceš vyhnout podvodům. První věc, co bys měl udělat, je prověřit umělce nebo tvůrce. Zjisti, jestli už něco dřív prodávali, jaký mají background a jestli jsou na sociálních sítích aktivní. Snaž se najít nějaké recenze nebo názory od lidí, co už od nich něco koupili.

Pak koukni na blockchain, kde je NFT vydané. Zjisti, jestli je to známá síť jako Ethereum nebo Solana a jaká je reputace platformy. Důležitý je i pohled na historii prodeje – pokud se s NFT dřív obchodovalo za pár centů a teď má šílenou cenu, může to být varovný signál.

Hype na sociálních sítích nemusí vždy znamenat dobrou investici. Je dobrý se zamyslet nad tím, jestli projekt má nějakou budoucnost – sleduj jejich roadmapu a aktivitu v komunitě. Pokud se projekt neaktualizuje a vypadá jako mrtvý, radši se mu vyhni.

Whitepaper nebo dokumentaci si projdi, abys viděl, co vlastně slibují a jaký mají plán. Pokud nejsou transparentní a info chybí nebo se to zdá podezřelé, buď opatrnej. Vždycky se hodí mít oči otevřený a dělat si vlastní průzkum.

178 slov
1.8 minut čtení
4. 2. 2025
Ludmila Karásková
Ludmila Karásková