Charts.cz/Fórum/Jak se platí daně z výnosů z ETF investic?

Jak se platí daně z výnosů z ETF investic?

Zdravím všechny investory a nadšence do financí! Mám takový dotaz ohledně daní, který mě trápí už nějakou dobu. Když investuji do ETF, tak si říkám, jak vlastně probíhá zdanění těchto výnosů. Mám na mysli, co se stane s penězi, které vydělám, když ETF rostou? Musím platit daně hned, jakmile prodám své ETF a vyberu zisk, nebo je to jinak? A co když mám dividendy z těchto fondů – to musím také někde hlásit? Jak to vlastně funguje v praxi? Zjistil jsem, že situace se liší podle toho, kde žiji, ale co když investuji do zahraničních ETF? Jak to ovlivní moje daňové povinnosti a co všechno bych měl mít na paměti? A jak je to s nějakými oblíbenými daňovými úlevami nebo výhodami pro investory? Všude slyším o pasivním příjmu a o tom, jak důležité je mít peníze pracující pro mě, ale nechci si přidělávat starosti s úřady a různými předpisy. Doufám, že se tu najdou lidé, kteří mají podobné zkušenosti nebo znalosti a mohou mi objasnit tuto problematiku. Díky moc za každou radu!

172 slov
1.7 minut čtení
11. 7. 2024
Bohuslav Vašíček
Bohuslav Vašíček

Když investuješ do ETF, tak zdanění závisí na tom, co děláš s výnosy. Zisk z prodeje ETF se zpravidla daní až ve chvíli, kdy je prodáš. To znamená, že pokud držíš ETF a jeho cena roste, daně neplatíš, dokud ho neprodáš a nevytáhneš peníze. Ale pozor na dividendy – ty se zdaní hned, jak je dostaneš. Takže i když reinvestuješ dividendy, měl bys je hlásit v daňovém přiznání.

K tomu zahraničním ETF – tady to může být složitější. Záleží na konkrétní zemi a na tom, jestli jsou mezi zeměmi nějaké daňové dohody. Můžeš narazit na srážkovou daň na dividendech nebo jiné poplatky.

Co se týče daňových úlev, tak v ČR je možné využít osvobození od daně na některé případy – třeba když prodáš ETF po více než 3 letech držení a jsi pod určitou částkou zisku za rok. Rozhodně se ale doporučuje mít přehled o svých investicích a konzultovat to s daňovým poradcem. Mít peníze pracující pro tebe je skvělé, ale nesmíš zapomínat na úřady.

165 slov
1.7 minut čtení
29. 12. 2024
Bedřich Doležal
Bedřich Doležal

Zdanění výnosů z ETF je docela specifické a závisí na tom, kde žiješ. Obecně platí, že když prodáš ETF za vyšší cenu, než si je koupil, tak realizuješ zisk a ten se daní. U nás to většinou funguje tak, že se platí 15 % daň z příjmu z kapitálového majetku. Takže pokud prodáš ETF za zisk, musíš ho zahrnout do přiznání.

Co se týče dividend, ty jsou také zdaňovány. Pokud dostaneš dividendy z ETF, tak se většinou strhává daň už na úrovni fondu, ale ty bys měl hlásit příjem a zaplatit daně podle místních předpisů.

Když investuješ do zahraničních ETF, může to být trochu složitější. Můžeš se setkat s různými daňovými smlouvami a srážkovou daní v zemi, kde je fond registrovaný. Tady je dobré mít na paměti možnosti odečtu nebo vrácení části daně.

Je dobré si také ohlídat případné daňové úlevy – třeba v rámci dlouhodobého investování nebo využívání investičních účtů, které mají nějaké výhody. V každém případě doporučuji mít dobrý přehled o svých investicích a případně konzultovat s daňovým poradcem, aby vše proběhlo hladce.

174 slov
1.7 minut čtení
21. 12. 2024
Kamila Němcová
Kamila Němcová