Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody ETF oproti podílovým fondům?

Jaké jsou hlavní výhody ETF oproti podílovým fondům?

Přemýšlím o investování a narazil jsem na téma ETF a podílových fondů. Zajímavé je, že hodně lidí říká, že ETF jsou lepší volbou než klasické podílové fondy, ale už si nejsem jistý, proč tomu tak je. Můžete mi prosím říct, jaké jsou hlavní výhody ETF? Myslím, že jsem slyšel něco o nižších poplatcích a snadnějším obchodování, ale nevím přesně, co to znamená v praxi. Jak si stojí ETF v porovnání s podílovými fondy ohledně likvidity a daní? Také by mě zajímalo, jak to je s diverzifikací – je to pravda, že ETF nabízejí širší spektrum investic? A co výkonnost – mají ETF nějakou výhodu v dlouhodobém horizontu? Vím, že každý má své preference, ale rád bych se dozvěděl víc o konkrétních přínosech ETF a o tom, jestli bych měl zainvestovat do nich místo tradičních podílových fondů. Děkuji za jakékoliv informace!

140 slov
1.4 minut čtení
10. 6. 2024
Martin Bureš
Martin Bureš

Takže, ETF mají pár jasných výhod oproti klasickým podílovým fondům. První věc jsou poplatky – ETF obvykle mají nižší provozní náklady, což znamená, že víc z tvých peněz jde přímo do investic. Podílové fondy často účtují vyšší poplatky za správu a další náklady.

Dál je tady likvidita. ETF se obchodují na burze jako akcie, takže je můžeš koupit nebo prodat kdykoliv během obchodního dne. To u podílových fondů nebývá – ty se obvykle vyrovnávají až na konci dne, což může být problém, pokud chceš rychle reagovat na trh.

Co se týče diverzifikace, ETF nabízejí hodně možností – můžeš investovat do různých sektorů, regionů nebo třeba do celého trhu. To může být super způsob, jak rozložit riziko.

S daněmi to taky bývá lepší u ETF; jsou strukturovány tak, aby minimalizovaly daňové dopady, což může znamenat víc peněz v tvé kapse při prodeji.

Pokud jde o výkonnost, dlouhodobě mohou ETF překonat podílové fondy kvůli nižším poplatkům a větší flexibilitě. Samozřejmě záleží na konkrétních fondech a jejich strategii, ale obecně vzato, ETF se zdají být solidní volba pro investování.

176 slov
1.8 minut čtení
23. 6. 2023
Renata Kopalová
Renata Kopalová

Tak jo, ETF mají fakt pár výhod, co bys měl zvážit. První je určitě to, že se obchodují jako akcie, takže můžeš je kupovat a prodávat během celého dne. To je oproti podílovým fondům, které se obchodují jen na konci dne, fakt výhoda. Díky tomu máš větší flexibilitu – můžeš reagovat na tržní změny v reálném čase.

Další věc jsou poplatky. ETF obvykle mívají nižší správní poplatky než klasické podílové fondy, což se může časem dost vyplatit. U podílových fondů často platíš i náklady spojené s jejich aktivním řízením, zatímco ETF většinou sledují nějaký index.

Co se týče likvidity – jak už jsem zmínil, můžeš je snadno prodat, což je fajn. U podílových fondů to může být složitější. A co daně? Případné daně z kapitálového zisku se u ETF obvykle uplatňují až při prodeji, což ti může pomoct s plánováním daní.

Ohledně diverzifikace – ETF nabízí širokou škálu investic a můžeš najít něco zaměřeného na různé sektory nebo regiony. Takže ano, hodně lidí říká, že s ETF si můžeš lépe rozložit riziko.

Výkonnost – dlouhodobě jsou ETF často schopny nabídnout lepší výnosy než aktivně řízené podílové fondy, protože ty poslední mají tendenci mít horší výsledky kvůli vysokým poplatkům a špatnému rozhodování manažerů.

Takže pokud hledáš flexibilitu a nižší náklady, ETF by pro tebe mohly být lepší volba. Ale jasně, záleží na tvých cílech a investiční strategii.

221 slov
2.2 minut čtení
17. 2. 2023
Miroslava Kafková
Miroslava Kafková