Charts.cz/Fórum/Co přesně je ETF a jak to funguje?

Co přesně je ETF a jak to funguje?

Investování se dnes stává čím dál tím víc populární a mezi novými investory je čím dál více otázek. Narazil jsem na zkratku ETF, ale pořád si nejsem úplně jistý, co to vlastně znamená. Je to nějaký typ investičního produktu? Jak to funguje? Můžu to srovnávat s akciemi, nebo je to něco jiného? Zajímalo by mě, jestli se ETF zaměřuje jen na akcie, nebo se tam dají zahrnout i jiné věci jako například obligace nebo komodity. A co poplatky? Jsou tam nějaké skryté náklady, na které bych měl dát pozor? Vím, že jsou různé typy ETF, ale jak si vybrat to správné pro mě? Hlavně bych chtěl vědět, zda je to vhodné pro začátečníky, kteří chtějí rozložit své investice a minimalizovat riziko. Jak se vlastně obchodují ETF na burze? Mám mít nějaké speciální znalosti, abych mohl investovat do ETF, nebo je to snadné a přístupné pro každého? Taky by mě zajímalo, zda jsou ETF bezpečné a jaké jsou výhody oproti jiným formám investování. Vypadá to jako zajímavá alternativa k tradičním způsobům investování, ale potřeboval bych k tomu víc informací. Co všechno bych měl vědět předtím, než se do toho pustím?

189 slov
1.9 minut čtení
3. 2. 2024
Emil Kopal
Emil Kopal

ETF, nebo Exchange Traded Fund, je vlastně něco jako investiční fond, co se obchoduje na burze podobně jako akcie. To znamená, že si můžeš koupit kus ETF, který má v sobě třeba balík různých akcií, obligací nebo dokonce komodit. Je to fajn způsob, jak rozložit riziko, protože místo toho, abys investoval do jedné akcie, máš v ruce víc různých aktiv najednou.

Co se poplatků týče, většinou nejsou skryté náklady, ale můžeš narazit na správní poplatky za správu fondu a samozřejmě i na poplatky při obchodování na burze. Taky záleží na tom, jaký typ ETF vybereš – některé mají nižší náklady než jiné.

Obchodování s ETF je docela jednoduché. Potřebuješ jen brokerský účet a můžeš nakupovat a prodávat ETF jako akcie. Takže pokud už máš nějaké základní znalosti o investování do akcií, neměl bys mít problém to pochopit.

Pro začátečníky to může být super volba – možnost rozložit investice a snížit riziko bez nějakého velkého úsilí. Co se bezpečnosti týče, tak jako každá investice to nese riziko, ale často se považuje za méně riskantní možnost než investice do jednotlivých akcií.

Pokud tě to zajímá, doporučuji si před investováním projít pár informací a porovnat různé typy ETF, abys našel ten správný pro tebe.

201 slov
2 minut čtení
16. 1. 2025
Vlastimil Kříček
Vlastimil Kříček

ETF, nebo taky exchange-traded fund, je vlastně investiční fond, který se obchoduje na burze podobně jako akcie. To znamená, že můžeš koupit nebo prodat ETF během obchodních hodin a cena se mění v reálném čase. Hlavní výhodou ETF je diversifikace – když investuješ do jednoho ETF, vlastně investuješ do celého portfolia akcií, obligací nebo dokonce komodit, což snižuje riziko.

Existují různé typy ETF, některé se zaměřují na akcie, jiné na dluhopisy nebo třeba na zlato a jiné komodity. Takže si můžeš vybrat podle toho, co tě zajímá. Co se týče poplatků, většinou jsou nižší než u tradičních podílových fondů, ale pozor na tzv. "skryté" náklady jako jsou poplatky za správu nebo spready při nákupu a prodeji.

Obchodování s ETF není nic složitého, stačí mít účet u brokera a můžeš začít. Pro začátečníky je to hodně přístupný způsob investování a umožňuje ti snadno rozložit riziko. Určitě to není špatná volba pro ty, co chtějí začít investovat bez velkých znalostí trhu. Bezpečnost závisí na tom, do čeho investuješ (typ ETF), ale obecně jsou považovány za relativně bezpečné oproti jiným investicím.

Takže pokud chceš diversifikovat své investice a nechceš se moc zabývat jednotlivými akciemi, ETF by mohlo být to pravé pre tebe.

197 slov
2 minut čtení
3. 2. 2025
Milan Vaněk
Milan Vaněk