Charts.cz/Fórum/Jak úrokové sazby ovlivňují výnosy z dluhopisů?

Jak úrokové sazby ovlivňují výnosy z dluhopisů?

Zajímalo by mě, jakým způsobem vlastně úrokové sazby ovlivňují výnosy z dluhopisů. Je mi jasné, že když úrokové sazby rostou, tak by to mělo mít nějaký dopad na ceny dluhopisů, ale jak to přesně funguje? Můžete mi prosím vysvětlit, proč se výnosy z dluhopisů zvyšují nebo snižují v závislosti na těchto sazbách? A co to znamená pro investory, kteří mají v portfoliu různé typy dluhopisů? Například, pokud centrální banka rozhodne o zvýšení úrokových sazeb, co se stane s mými stávajícími dluhopisy a jejich výnosy? Mám obavy, že bych mohl přijít o peníze, zvlášť pokud bych je chtěl prodat dříve, než vyprší jejich doba splatnosti. Také by mě zajímalo, jak se to liší mezi státními a korporátními dluhopisy? Existuje nějaký specifický důvod, proč by korporátní dluhopisy mohly reagovat jinak než státní? Rád bych se dozvěděl více o tomhle tématu a jak ho mohu využít ve svém investičním rozhodování. Děkuji!

148 slov
1.5 minut čtení
29. 12. 2024
Bedřich Pešta
Bedřich Pešta

Úrokový sazby a dluhopisy jdou ruku v ruce. Když úrokový sazby rostou, ceny stávajících dluhopisů padají. Proč? No, když si můžeš koupit nový dluhopis s vyšší sazbou, tak ten starej s nižší sazbou je méně atraktivní. Výnosy z dluhopisů se počítají podle toho, kolik dostaneš z úroků vzhledem k ceně, takže když cena klesne, výnos vlastně roste.

Když centrální banka zvedne úroky, tak tvý dluhopisy, co máš v portfoliu, ztratí na hodnotě, což je blbý, pokud chceš prodat před splatností. Ale pokud je držíš do konce, tak dostaneš zpátky to, co jsi investoval plus úroky.

Co se týče státních vs. korporátních dluhopisů, ty korporátní můžou reagovat jinak, protože závisí na zdraví firmy. Jestli úroky rostou a firma je slabá, může to zvýšit riziko defaultu a tím pádem i cenu těch dluhopisů může zasáhnout víc než u státních.

Takže jo, úrokový sazby mají velkej vliv a určitě to hrají roli v tvým investování. Je dobrý mít přehled o tom, co se děje v makroekonomice a jak to ovlivňuje trhy.

167 slov
1.7 minut čtení
9. 1. 2025
Michal Černý
Michal Černý

Úrokový sazby a výnosy z dluhopisů jdou ruku v ruce. Když centrální banka zvedne úrokový sazby, nový dluhopisy, co se vydávají, mají vyšší úroky. To znamená, že stávající dluhopisy s nižšíma úrokama ztrácí na hodnotě – prostě je lidi nechtějí, protože by mohli koupit nový s lepším výnosem. Takže když vydáš dluhopis s kupónem 3% a úrokový sazby vzrostou na 4%, tvoje dluhopisy budou na trhu levnější. Pokud je chceš prodat před splatností, dostaneš za ně méně, což může být problém.

Co se týče korporátních a státních dluhopisů, korporátní bývají víc citlivý na změny úrokových sazeb. To je proto, že investoři u státních dluhopisů (např. české vládní) mají větší důvěru v jejich bezpečnost, zatímco u korporátních hrajou roli i faktory jako kreditní riziko nebo ekonomický stav dané firmy. Takže pokud se zvýší úrokový sazby, korporátní může klesnout víc než státní, protože investoři jsou nervóznější a chtějí vyšší výnos jako kompenzaci za riziko.

Pokud máš v portfoliu různé typy dluhopisů, tohle si musíš pohlídat. Růst úrokových sazeb může znamenat ztrátu v krátkodobém horizontu, ale zase pokud plánuješ držet dluhopisy do splatnosti, tak ty výnosy ti nakonec užijou. Jen se připrav na to, že při prodeji předčasně si můžeš pohoršit.

197 slov
2 minut čtení
21. 12. 2024
Ondřej Král
Ondřej Král