Charts.cz/Fórum/Rozdíly v danění mezi akciemi a ETF

Rozdíly v danění mezi akciemi a ETF

Zajímalo by mě, jaké jsou hlavní rozdíly v danění mezi příjmy z akcií a ETF? Slyšel jsem, že když prodám akcie, tak se na mě vztahují jiné daňové pravidla než když prodávám ETF. Můžu mít třeba dividendy z akcií a ETF, ale jak je to s tím zdaněním? Jak se vlastně počítá daň z příjmu u těchto dvou investičních možností? A co když mám nějaké ztráty – mohu je nějak odečíst od zisků? Je lepší investovat přímo do akcií nebo přes ETF, pokud se dívám i na daňové povinnosti? Rád bych měl jasno v tom, jestli se vyplatí investovat do jednotlivých akcií nebo do fondů, když vezmu v úvahu daně. A co třeba daňové zvýhodnění nebo jiné výhody u ETF, které by mohly ovlivnit rozhodování? Děkuji za všechny rady a zkušenosti!

131 slov
1.3 minut čtení
13. 7. 2022
Dana Špačková
Dana Špačková

Danění příjmů z akcií a ETF má pár rozdílů, ale většina pravidel je dost podobná. Když prodáš akcie, tak se ti zisk zdaní jako kapitálový zisk a platíš daň z příjmu. S ETF je to podobné, i když tam jsou určité nuance, třeba v tom, jak se počítají dividendy a jak fungují rebalancování. Dividendové příjmy z akcií a ETF se daní stejně, takže na tohle si moc nezakládám.

Co se týče ztrát, tak když prodáš akcie se ztrátou, můžeš je uplatnit proti ziskům a snížit si tak daňovou povinnost. To samý platí pro ETF, takže klidně můžeš vykompenzovat ztráty. Někdo říká, že ETF jsou lepší kvůli diversifikaci a nižším poplatkům, ale daně jsou podobné.

Pokud to bereš v úvahu čistě z pohledu daní, moc velký rozdíl tam není. Vždycky záleží na tom, co preferuješ – jestli chceš mít pod kontrolou konkrétní akcie nebo radši investuješ do fondu. A pozor na to, že některé ETF mohou mít daňové výhody podle toho, jak jsou strukturované. Takže když to shrnu – danění je skoro stejné, ale sleduj detaily ohledně poplatků a struktury investice.

180 slov
1.8 minut čtení
29. 8. 2024
Adéla Rozsypalová
Adéla Rozsypalová

Danění akcií a ETF má pár rozdílů, i když v základu to funguje podobně. Když prodáš akcie, tak zisk podléhá dani z příjmu, stejně tak jako u ETF. Ale pozor, u ETF můžeš mít daňové výhody díky tomu, že fondy často reinvestují dividendy, což ti může snížit okamžitou daňovou povinnost. Co se týče dividend, tak obojí – akcie i ETF – ti podléhá zdanění, ale sazby se můžou lišit v závislosti na tom, jestli jde o kvalifikované nebo nekvalifikované dividendy. Ztráty můžeš odečíst od zisků, což je fajn při vyvažování portfolia. Pokud jde o investice, ETF může být lepší kvůli diversifikaci a nižší administrativní zátěži, ale osobní akcie ti dávají větší kontrolu. Takže rozhodnutí záleží na tvých preferencích a strategii. Na daně moc nehleď, ale spíš na to, co ti vyhovuje víc jako investor.

134 slov
1.3 minut čtení
2. 3. 2023
Bedřich Machač
Bedřich Machač