Jak začít investovat do ETF místo jednotlivých akcií?
Zajímalo by mě, jak přesně se dostat k investování do ETF, když mám zatím zkušenosti hlavně s jednotlivými akciemi. Chtěl bych vědět, co všechno je potřeba udělat, abych mohl začít. Mám už nějaké znalosti o akciovém trhu a sledoval jsem různé společnosti, do kterých bych rád investoval, ale poslední dobou přemýšlím, že bych zkusil investovat do ETF, protože se mi zdá, že by to mohlo být méně rizikové a víc diverzifikované. Jaký je vlastně postup? Jak si vybrat správná ETF? Co všechno bych měl zvážit před tím, než se rozhodnu? Můžete mi poradit, jestli jsou nějaké konkrétní platformy nebo brokery, které doporučujete pro nákup ETF? A co třeba poplatky, jak moc se liší od obchodování s jednotlivými akciemi? Taktéž mě zajímá, jestli je dobré mít nějakou strategii nebo plán, když se rozhodnu investovat do ETF. Je lepší jít do nějakých fondů zaměřených na konkrétní sektor, nebo spíš zvolit široce rozložený index? A jak vlastně fungují dividendy v ETF? Vím, že některé akcie vyplácejí dividendy a dává mi to smysl, ale u ETF to nějak nevidím jasně. Bude mi to fungovat stejně jako u jednotlivých akcií? Nemám moc zkušeností s tímto stylem investování a chtěl bych mít lepší představu o tom, co mě čeká. Děkuji za jakoukoli pomoc a tipy!