Charts.cz/Fórum/Můžu vydělávat pasivně s NFTs, když je jenom držím?

Můžu vydělávat pasivně s NFTs, když je jenom držím?

Zajímalo by mě, jestli je možné generovat nějaký pasivní příjem pouze tím, že si budu držet NFT. Slyšel jsem o různých projektech a komunitách, které slibují, že když koupíte jejich digitální umění nebo sběratelské kousky, můžete na tom vydělat. Ale co přesně to znamená? Je pravda, že když mám nějaké NFT ve své peněžence, tak mohu z toho mít nějaký prospěch bez toho, abych je musel prodávat nebo aktivně obchodovat? Jak to vlastně funguje? Existují nějaké platformy nebo metody, jakými se dá třeba dostat k odměnám za držení NFT? Například, slyšel jsem něco o stakingu v souvislosti s NFT, ale nejsem si jistý, co to přesně obnáší a jestli to vůbec funguje. Můžete mi prosím objasnit, jak mám chápat tuto myšlenku pasivního příjmu z NFT a na co si mám dát pozor? Je to reálné nebo je to spíše jen marketingový trik? Rád bych slyšel názory ostatních a jejich zkušenosti s touto tématikou.

153 slov
1.5 minut čtení
11. 1. 2025
Jaroslav Vaníček
Jaroslav Vaníček

Jo, je to možný, i když ne vždycky. Někdy můžeš dostat pasivní příjem z NFT, když je prostě držíš. Některé projekty nabízejí staking, což v podstatě znamená, že zamkneš svoje NFT a dostáváš za to odměny jako tokeny nebo jiné výhody. Tohle je docela populární způsob, jak vytěžit víc z toho, co máš.

Pak jsou tu i projekty, co dělají pravidelné airdropy pro držitele, třeba nový obsah nebo další kousky NFT. Záleží na tom, jak projekt funguje a co nabízí. Ale pozor na marketingový triky – ne všechny projekty jsou legit a některé sliby můžou být jen lákadla. Takže si důkladně pročti bílé knihy (whitepapers) a zkus zjistit víc o komunitě a týmu za projektem.

Celkově to reálný je, ale chce to opatrnost a trochu štěstí. Když narazíš na dobrý projekt, tak můžeš mít pasivní příjem bez toho, abys musel něco aktivně prodávat.

141 slov
1.4 minut čtení
24. 1. 2025
Viktor Kadlec
Viktor Kadlec

Jo, je to možné, ale dost záleží na konkrétním projektu nebo komunity, do kterých investuješ. Některé NFT nabízejí možnosti pasivního příjmu prostřednictvím stakingu, což znamená, že své NFT "uzamkneš" a za to dostáváš odměny v tokenu nebo nějaké jiné formě. Taky můžeš mít nárok na výhody jako exkluzivní přístup k dalším produktům nebo eventům.

Ale pozor, ne každý projekt je legit a může to být prostě jen marketingový trik. Chce to pečlivě zkoumat, co slibují a jak to funguje. Je dobrý koukat na historii projektu, jestli mají dobrou komunitu a zda poskytují transparentní informace o tom, jak pasivní příjem funguje. Takže jo, můžeš vydělávat bez toho, abys musel prodávat, ale chce to opatrnost.

113 slov
1.1 minut čtení
21. 1. 2025
Jan Fojtík
Jan Fojtík