Charts.cz/Fórum/Je bezpečné kupovat Bitcoin na burze nebo radši využít peněženku?

Je bezpečné kupovat Bitcoin na burze nebo radši využít peněženku?

Přemýšlím o investici do Bitcoinu a vůbec nevím, jak na to. Mám pocit, že je spousta možností, jak Bitcoin koupit, ale rozhodně si nejsem jistý, co je vlastně nejlepší způsob. Kde je vlastně ta největší bezpečnost? Na jedné straně jsou burzy, které vypadají jako skvělá volba, protože tam mohu snadno koupit a prodat Bitcoin podle potřeby. Ale zároveň mám strach, že by mohly být napadeny hackery nebo by se tam mohlo stát něco nepředvídatelného. Vím, že v minulosti už k takovým útokům došlo a některé burzy ztratily obrovské množství kryptoměn. Takže je opravdu rozumné nakupovat Bitcoin přes burzu? Zároveň jsem slyšel o peněženkách, což zní jako další možnost. Peněženka může být hardwarová nebo softwarová a chápu, že mi dává větší kontrolu nad mými kryptoměnami. Mám ale obavy o to, co se stane, pokud zapomenu heslo nebo ztratím zařízení. Kolik rizika bych podstupoval s peněženkou? Možná bych měl kombinovat oba přístupy? Koupit Bitcoin na burze a pak ho přesunout do peněženky? Jak vlastně funguje ten proces převodu mezi burzou a peněženkou? A co když se stane něco špatného během tohoto převodu? Bude to pro mě bezpečné? Hrozně moc otázek a fakt nevím, na koho se obrátit pro radu. Chci mít pocit, že moje investice je chráněna a že jsem udělal správné rozhodnutí. Jaké máte zkušenosti vy s nákupem Bitcoinu? Co byste doporučili?

221 slov
2.2 minut čtení
9. 8. 2023
Martin Kysela
Martin Kysela

Když chceš koupit Bitcoin, tak je fakt důležitý si uvědomit, jaký rizika to nese. Burzy jsou pohodlný, to je pravda, ale fakt jsi vystavenej hackům a různým problémům. Když se rozhodneš koupit Bitcoin na burze, tak si dej pozor na reputaci tý burzy, nějaký ověřený jako Coinbase nebo Kraken jsou lepší volba.

Ale pak je tu peněženka, což je podle mě lepší cesta, pokud chceš mít nad svýma kryptoměnama větší kontrolu. Hardwarová peněženka je nejlepší volba, protože je offline a bezpečnější. Ale jo, zapomenout heslo nebo ztratit zařízení může být peklo. Takže si to pořádně zaznamenej.

Osobně bych doporučil nakoupit na burze a pak přesunout do peněženky. Ten proces je celkem jednoduchý - po koupi si jen vezmeš adresu svojí peněženky a pošleš tam Bitcoin. Během převodu se toho moc pokazit nemůže, ale vždycky je dobrý mít záložní kopie a být opatrnej.

Celkově kombinace obou přístupů – burza pro nákup a peněženka pro uchovávání – je asi nejlepší volba. Ale hlavně si udělej vlastní průzkum a buď opatrnej.

166 slov
1.7 minut čtení
20. 1. 2025
Bohumil Mašek
Bohumil Mašek

Koupit Bitcoin na burze je v pohodě, ale má to svoje rizika. Burzy můžou být hacknuté, to se stalo víckrát. Doporučuji koupit Bitcoin na burze, ale pak ho přenést do vlastní peněženky, třeba hardwarové. Takhle si to lépe pohlídáš a máš větší kontrolu. Peněženka ti dá větší bezpečnost, ale jak říkáš, musíš si dávat pozor na hesla a zálohy. Převod z burzy do peněženky je obvykle jednoduchý. Zadej adresu peněženky a pošli co chceš. Ale jo, vždycky je tu nějaké malé riziko, že něco zkazíš. Takže kombinace burzy a peněženky mi přijde jako rozumný krok.

95 slov
1 minut čtení
30. 1. 2025
Štěpán Kysela
Štěpán Kysela