Jak si správně rozdělit peníze mezi aktivní a pasivní investice?
Už nějakou dobu přemýšlím o tom, jak bych měl rozdělit své peníze mezi aktivní a pasivní investice, ale pořád mám v tom hokej. Vím, že aktivní investice zahrnují nákup akcií nebo třeba trading, kde se snažím profitovat z krátkodobých pohybů na trhu. Na druhou stranu pasivní investice, jako jsou ETF nebo nemovitosti, mi připadají jako skvělá volba pro dlouhodobé zhodnocení bez většího úsilí. Ale jaký je vlastně ten správný poměr? Měl bych začít tím, že většinu peněz dám do pasivních investic a jen malou část do aktivních? Nebo je lepší být více agresivní a investovat víc do akcií a kryptoměn? Jak to vidíte vy? Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy nebo doporučení ohledně toho, jak si to rozvrhnout. Co třeba takové pravidlo 80/20? Funguje to v praxi? Jak se liší strategie u různých věkových kategorií nebo investičních horizontů? A co když mám omezený rozpočet – jakým způsobem bych měl tedy postupovat? Rozhodně bych rád slyšel vaše názory a zkušenosti, protože se snažím udělat ty nejlepší rozhodnutí ohledně svých financí. Děkuji!