Co je lepší investice, ETF nebo jednotlivé akcie?
Zajímalo by mě, co si o tom myslíte. Když se podívám na trh, vidím, že hodně lidí investuje buď do ETF, což je vlastně jako koš různých akcií, nebo do jednotlivých akcií konkrétních firem. Tak jsem se zamyslel, co je vlastně lepší přístup. Mě osobně láká myšlenka investovat do jednotlivých akcií, protože bych mohl mít větší kontrolu a třeba i zasáhnout do výběru a vybrat si firmy, o kterých si myslím, že mají velký potenciál růstu. Na druhou stranu, slyšel jsem, že ETF jsou méně rizikové a nabízejí nějakou formu diverzifikace bez toho, aby člověk musel sledovat každou firmu zvlášť. Jak to vidíte vy? Odkud berete informace pro své rozhodování? Jaký máte názor na dlouhodobé investice? Je lepší mít více různých ETF nebo raději vybrané akcie? A co třeba poplatky? Jak vás ovlivňují při rozhodování mezi těmito možnostmi? Vím, že každý má jiný přístup k investování a možná se někdo zaměřuje na pasivní příjem skrze dividendy u jednotlivých akcií a jiný zase upřednostňuje stabilitu ETF. Takže co je podle vás lepší volba pro investora dneska? Díky za vaše názory!