Charts.cz/Fórum/Musím platit daně i na ztráty z ETF investic?

Musím platit daně i na ztráty z ETF investic?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně daní a investic do ETF. Vím, že při obchodování s akciemi nebo jinými investicemi se daně platí na zisky, ale co když jde o ztráty? Když například investuji do ETF a cena klesne, přestávám mít zisky, ale pořád mě zajímá, jestli i tak musím nějakým způsobem daně řešit. Jak to vlastně funguje? Mám pocit, že je to dost složité a nedokážu si úplně představit, jak by se měly počítat daně, když mám ztrátu. Pokud například prodávám ETF na konci roku se ztrátou, znamená to, že jsem povinen to nějak hlásit? A co když bych měl v průběhu roku i jiné investice, které mi vydělaly? Jak se to celé sčítá? Je možné vzít tyto ztráty jako odpočet od ostatních zisků? Nebo platí nějaké zvláštní pravidlo pro ztrátové obchody s ETF? Hrozně by mě zajímalo, jak to vidíte vy a jestli máte nějaké zkušenosti s tímto tématem. Byl bych moc vděčný za vaše názory a rady. Díky moc!

162 slov
1.6 minut čtení
17. 10. 2022
Ludmila Přibylová
Ludmila Přibylová

Když prodáš ETF se ztrátou, daně ještě řešit musíš. Ztráty se totiž dají uplatnit na snížení zisků z jiných investic. Takže pokud máš třeba nějaké zisky z akcií, tak můžeš ty svoje ztráty z ETF použít jako odpočet a tím pádem si snížit základ daně. Musíš to ale hlásit, i když prodáváš se ztrátou. V ČR platí, že pokud realizuješ ztrátu, tak je dobrý to mít zaevidovaný, aby ses na konci roku mohl vyhnout vyšším daním. Takže klidně si to sčítej. Když zisky převyšují ztráty, pak se bere jen ten rozdíl a na ten platíš daně. Je to trošku složitější, ale v podstatě se dá říct, že ztráty ti mohou pomoct ušetřit na daních, pokud máš i nějaké zisky.

119 slov
1.2 minut čtení
11. 2. 2024
Oldřich Kalous
Oldřich Kalous

Jasně, daně a investice do ETF jsou trošku oříšek. Když prodáváš ETF se ztrátou, nemusíš na to platit daně, ale je dobrý to hlásit. Ztráty můžeš totiž uplatnit jako odpočet od zisků z jiných investic. Takže, když máš třeba zisk z akcií a zároveň ztrátu z ETF, můžeš tyhle čísla sečíst a zaplatíš daň jen z čistého zisku. Pokud máš celkově víc ztrát než zisků, můžeš si je přenést do příštího roku a tam si je taky uplatnit. Ale pozor, je dobrý mít doklady o všech transakcích a účtech, abys měl co ukázat v případě kontroly. Takže shrnu - ztráty se hlásí a můžou ti pomoct snížit daně na zisky. Je to takový balancování, ale dá se to zvládnout.

119 slov
1.2 minut čtení
3. 12. 2022
Oldřich Jiránek
Oldřich Jiránek