Charts.cz/Fórum/Kdy začít investovat do ETF?

Kdy začít investovat do ETF?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten nejlepší čas na začátek investování do ETF? Mám pocit, že se hodně lidí zaměřuje na to, že je důležité mít nějaké zkušenosti nebo znalosti o trhu, ale co když člověk teprve začíná a nemá prakticky žádné zkušenosti? Je lepší čekat na nějakou konkrétní příležitost, nebo investovat pravidelně i malé částky? Zajímá mě, jestli třeba současná situace na trhu hraje velkou roli při rozhodování. Co říkáte na investování do ETF v době, kdy jsou ceny akcií vysoké, nebo je lepší počkat na pokles? Jak se vlastně určují ideální momenty pro investice do těchto fondů? A co zkušenosti s pravidelným investováním třeba přes plánované úspory? Vím, že ETF může být skvělý způsob, jak diverzifikovat portfolio, ale přesto si nejsem jistý, kdy je ta správná chvíle. Jaké máte názory a rady ohledně tohohle tématu?

138 slov
1.4 minut čtení
8. 2. 2025
Pavel Holuša
Pavel Holuša

Investování do ETF je fajn, a klíčové je začít, kdy máš pocit, že jsi připravený. Vůbec nemusíš mít nějaké super znalosti, spíš se nauč základy. Co se týče načasování, čekat na ideální chvíli může být ošidné, protože nikdo neví, co trh udělá. Místo toho je lepší nastavit si pravidelné investice, třeba každý měsíc pár stovek. Tím se vyhneš stresu z toho, jestli jsi koupil ve správném čase. Pokud jsou ceny akcií vysoké, tak to neznamená, že nemůžeš investovat. Historicky většina lidí, co investuje pravidelně, skončila lépe než ti, co čekali na poklesy. Takže rozhodně doporučuji začít teď a investovat pravidelně i malými částkami. Diverzifikace přes ETF ti v tomhle pomůže a časem získáš i víc zkušeností.

116 slov
1.2 minut čtení
10. 8. 2024
Adéla Králová
Adéla Králová

Kdy začít investovat do ETF? No, podle mě je nejlepší začít hned, jak máš nějaké peníze, co můžeš investovat. Je pravda, že trh je divokej a ceny akcií můžou být teď vysoký, ale čekat na "ideální" moment většinou skončí tak, že čekáš věčně. Pravidelný investování je super, klidně malý částky. Takhle si snižuješ riziko a dostáváš se do toho. Když koupíš za různý ceny, časem to vyjde. A pokud začneš teď, můžeš využít složený úročení, což je fakt důležitý. Co se týče zkušeností, tak klidně začni s ETF fondy, co sledují celý indexy. Příležitosti přicházejí a odcházejí, tady má smysl spíš dlouhodobé plánování než snažit se chytat dno trhu. Jak říkám, začni a uvidíš, jak ti to půjde!

118 slov
1.2 minut čtení
21. 8. 2024
Irena Jirková
Irena Jirková