Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, který ETF fond je pro mě nejlepší?

Jak zjistím, který ETF fond je pro mě nejlepší?

Investování do ETF fondů se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí diverzifikovat své portfolio s relativně nízkými náklady. Ale jak vlastně zjistit, který konkrétní ETF fond by mohl být tím pravým pro mě? Mám na to několik otázek a ráda bych slyšela názory ostatních. Zajímalo by mě především, co všechno bych měla zvážit při výběru ETF. Je důležité se zaměřit na poplatky a náklady spojené s fondem, nebo je lepší koukat na historickou výkonnost? A co regionální zaměření fondů – mám volit fondy zaměřené na domácí trh, nebo raději investovat do mezinárodních trhů? Jak moc je důležitá likvidita daného ETF? Zaslechla jsem něco o tom, že některé fondy mohou mít nižší objem obchodování, což by mohlo znamenat vyšší riziko. Co si o tom myslíte? A jakou roli hrají dividendy u ETF? Je dobré preferovat fondy, které vyplácejí dividendu, nebo je to jen otázka osobního vkusu? Jaký máte názor na tematické ETF, například zaměřené na obnovitelné zdroje energie nebo technologické inovace – stojí to za to, nebo je to spíše spekulativní záležitost? Ráda bych také věděla, jestli někdo z vás používá nějaké konkrétní nástroje či webové stránky k porovnání různých ETF fondů. Jak snadné je vůbec sledovat změny v nabídce ETF a jak často byste doporučili přehodnocovat své investice? Doufám, že tu najdu pár zkušených investorů, kteří se podělí o své tipy a vlastní zkušenosti s výběrem toho nejlepšího ETF fondu!

232 slov
2.3 minut čtení
25. 3. 2021
Andrea Háchová
Andrea Háchová

Takže, co se týče výběru ETF, hodně záleží na tom, co vlastně hledáš. Poplatky jsou určitě důležitý faktor, protože i malý rozdíl v nákladech může mít velký dopad na tvé výnosy v dlouhém horizontu. Historická výkonnost taky může něco napovědět, ale pamatuj, že minulost není zárukou budoucnosti. Pokud jde o regiony, já bych šel alespoň část peněz do mezinárodních trhů, aby ses trochu diversifikoval. Likvidita je taky klíčová - fondy s nízkým objemem obchodování můžou být riskantní, protože můžeš mít problém s prodejem. Dividendy? To už je spíš osobní preference, ale stabilní dividendy můžou být fajn pro pasivní příjem. Tematické ETF můžou být zajímavé, ale často jsou dost volatilní a spekulativní. Já používám různé weby jako Morningstar nebo JustETF pro porovnání. Co se týče sledování změn v ETF, doporučuju to dělat aspoň jednou ročně a upravit si portfolio podle aktuálních potřeb a cílů.

143 slov
1.4 minut čtení
17. 1. 2025
Marie Jirková
Marie Jirková

No tak, výběr ETF může být fakt oříšek. Já osobně se vždycky dívám na poplatky, protože to ti může dost snížit zisky. Historická výkonnost je taky důležitá, ale nezapomínej, že to, co bylo v minulosti, nemusí být v budoucnu. Ohledně regionálního zaměření – záleží na tom, co preferuješ. Já mám rád diverzifikaci, takže investuju jak do domácích, tak mezinárodních fondů.

Likvidita je další věc, na kterou bych se soustředil. Když fond má nízký objem obchodování, tak můžeš mít problém s prodejem, když to potřebuješ.

Dividendy – no já osobně preferuju fondy, co vyplácejí dividendy, aspoň je to takový pasivní příjem, ale to záleží na každém. Tematické ETF? Může to být fajn, ale ber to s rezervou, někdy to může být fakt spekulace.

Co se týče nástrojů pro porovnání ETF, já používám různé weby jako třeba JustETF nebo Morningstar. Dobrý je sledovat novinky pravidelně – doporučil bych tak jednou za čtvrt roku přehodnotit portfolio. Takže hodně štěstí v hledání toho nejlepšího ETF!

160 slov
1.6 minut čtení
14. 10. 2024
Tomáš Duchoň
Tomáš Duchoň