Jak zjistím, který ETF fond je pro mě nejlepší?
Investování do ETF fondů se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí diverzifikovat své portfolio s relativně nízkými náklady. Ale jak vlastně zjistit, který konkrétní ETF fond by mohl být tím pravým pro mě? Mám na to několik otázek a ráda bych slyšela názory ostatních. Zajímalo by mě především, co všechno bych měla zvážit při výběru ETF. Je důležité se zaměřit na poplatky a náklady spojené s fondem, nebo je lepší koukat na historickou výkonnost? A co regionální zaměření fondů – mám volit fondy zaměřené na domácí trh, nebo raději investovat do mezinárodních trhů? Jak moc je důležitá likvidita daného ETF? Zaslechla jsem něco o tom, že některé fondy mohou mít nižší objem obchodování, což by mohlo znamenat vyšší riziko. Co si o tom myslíte? A jakou roli hrají dividendy u ETF? Je dobré preferovat fondy, které vyplácejí dividendu, nebo je to jen otázka osobního vkusu? Jaký máte názor na tematické ETF, například zaměřené na obnovitelné zdroje energie nebo technologické inovace – stojí to za to, nebo je to spíše spekulativní záležitost? Ráda bych také věděla, jestli někdo z vás používá nějaké konkrétní nástroje či webové stránky k porovnání různých ETF fondů. Jak snadné je vůbec sledovat změny v nabídce ETF a jak často byste doporučili přehodnocovat své investice? Doufám, že tu najdu pár zkušených investorů, kteří se podělí o své tipy a vlastní zkušenosti s výběrem toho nejlepšího ETF fondu!