Charts.cz/Fórum/Kolik peněz potřebuji na investice do větrných elektráren?

Kolik peněz potřebuji na investice do větrných elektráren?

Nedávno mě začala zajímat myšlenka investic do obnovitelných zdrojů energie, konkrétně do větrných elektráren. Slyšel jsem, že to může být skvělý způsob, jak podpořit udržitelnost a zároveň dosáhnout zajímavého zhodnocení investice. Ale teď váhám, kolik vlastně potřebuju peněz na to, abych mohl vstoupit do tohoto sektoru. Je to milion, dva nebo sta tisíc? Zajímalo by mě, jestli je nutné mít nějaký vyšší kapitál na začátku nebo jestli existují možnosti, jak investovat i s menšími částkami. A co takhle náklady na údržbu a další výdaje? Jaké jsou skryté náklady, které bych měl vzít v úvahu? Mohl by mi někdo objasnit, jaký je vlastně průměrný rozpočet na investici do větrných elektráren? A co se týče návratnosti investice – kolik si mohu přibližně vydělat a za jak dlouho se mi investice vrátí? Rád bych slyšel názory těch z vás, kteří už do tohoto odvětví investovali nebo se o to zajímají. Díky všem za rady!

151 slov
1.5 minut čtení
6. 12. 2024
Karel Pešta
Karel Pešta

Investice do větrných elektráren může být dost nákladná, ale záleží na tom, co přesně máš na mysli. Pokud chceš investovat do většího projektu, tak se bavíme o milionech, třeba i desítkách milionů korun. Typická větrná turbína stojí okolo 10-15 milionů a to je jen začátek. Musíš kalkulovat i s náklady na pozemek, instalaci a povolení.

Když chceš investovat s menšími částkami, můžeš zkusit fondy zaměřené na obnovitelné zdroje nebo akcie firem, co se větrnými elektrárnami zabývají. Tady se dá začít třeba od pár tisíc korun.

Co se týče údržby, tak to je další položka. Počítej s pravidelnými náklady na servis a opravy, což může být dost podstatné. Skryté náklady mohou být různé poplatky nebo daně, takže na to pozor.

Návratnost investice závisí na mnoha faktorech, ale obecně to může trvat 5-10 let, než začneš vidět nějaké zisky. Je důležitý mít dobrý plán a vědět, jak to v tomhle byznysu chodí. Zvažuj všechny možnosti a možná se zkus podívat na nějaké case studies nebo se spojit s lidmi v oboru.

167 slov
1.7 minut čtení
25. 1. 2025
Alois Žižka
Alois Žižka

Investice do větrných elektráren může být dost drahá záležitost. Když chceš postavit vlastní větrnou turbínu, tak se bavíme o milionech – klidně kolem 25 milionů korun na jednu velkou turbínu. Ale pokud nemáš takový kapitál, můžeš zkusit investovat do fondů zaměřených na obnovitelné zdroje nebo koupit akcie firem, co se větrnou energií zabývají. Ty začínají už od pár tisícovek.

K tomu ale nezapomeň na náklady na údržbu, které můžou být taky dost vysoké – třeba kolem 15-20 % ročních příjmů. Skrytý náklady jako pojištění a provozní výdaje ti mohou pěkně zamotat hlavu.

Návratnost investice se dost liší, ale většinou počítej s 7-10 lety, než se ti to začne vracet. Zhodnocení může být fajn, ale je dobré mít realistická očekávání a počítat s riziky. Takže pokud chceš začít, zvaž to pořádně a poraď se s někým, kdo už v tomhle byznysu dělá.

141 slov
1.4 minut čtení
14. 1. 2025
Vlastimil Málek
Vlastimil Málek