Charts.cz/Fórum/Investice do nemovitostí s omezeným rozpočtem?

Investice do nemovitostí s omezeným rozpočtem?

Zajímalo by mě, jestli má smysl investovat do nemovitostí, i když mám na to jen malou částku peněz. Slyšel jsem, že investice do nemovitostí může být skvělý způsob, jak vytvořit pasivní příjem a dlouhodobě zhodnotit své úspory. Ale je vůbec možné začít s něčím jako pár tisíc korun? Jaké jsou možnosti pro lidi, kteří nemají miliony na účtu? Mám pocit, že trh s realitami se může zdát nedosažitelný pro někoho, kdo začíná a nemá moc peněz. Mohu třeba zkusit investovat do menšího bytu nebo koupit podíl v nějakém projektu? Co byste poradili lidem jako já, kteří chtějí vstoupit do světa investic do nemovitostí, ale cítí se trochu odrazeni tím, že mají jen omezené prostředky? Je lepší začít s něčím jiným, jako třeba akcie nebo kryptoměny? Jaké jsou výhody a nevýhody investování do nemovitostí s nízkým rozpočtem? Odpovídám si na otázky, které mě trápí, a rád bych slyšel názory ostatních, kteří mají zkušenosti v této oblasti.

155 slov
1.6 minut čtení
4. 9. 2024
Marek Kučera
Marek Kučera

Investice do nemovitostí s malým rozpočtem je určitě možné, ale chce to trochu kreativity. Například můžeš zkusit investovat do REIT (real estate investment trust), což je jako akcie, ale zaměřuje se na nemovitosti. Tím můžeš začít s relativně malou částkou a přitom mít přístup k trhu s realitami. Další možností jsou crowdfundingové platformy, kde si můžeš koupit podíl v projektu, třeba v developerských projektech nebo pronájmech.

Pokud opravdu chceš fyzickou nemovitost, mohl bys uvažovat o menších bytech v levnějších lokalitách. Ale pozor na náklady na údržbu a správu. A taky můžeš přemýšlet o družstevním bydlení, to může být levnější vstupní varianta.

Je dobré mít na paměti, že investice do nemovitostí vyžadují více času a práce než třeba akcie nebo kryptoměny, ale dlouhodobě se to může vyplatit. V konečném důsledku záleží na tvých cílech a preferencích. Pokud tě láká stabilita nemovitostí a pasivní příjem, nevzdávej to! Začni malými krůčky a uvidíš, kam tě to dovede.

153 slov
1.5 minut čtení
7. 5. 2024
Štěpán Vyskočil
Štěpán Vyskočil

Investování do nemovitostí s omezeným rozpočtem může být náročné, ale rozhodně to není nemožné. V první řadě se podívej na možnosti jako crowdfunding v nemovitostech, kde můžeš investovat i pár tisíc korun do různých projektů. Další možností je koupě podílu v bytovém družstvu, což ti může otevřít dveře k vlastnictví nemovitosti bez nutnosti mít celou částku na koupi bytu. Můžeš taky zvážit menší byty nebo garáže v levnějších lokalitách, třeba i na pronájem, což může generovat pasivní příjem. Samozřejmě, že to má svoje nevýhody – třeba menší likviditu a vyšší náklady na údržbu. Co se týče alternativ jako akcie nebo kryptoměny, ty můžou být rychlejší a flexibilnější, ale nemovitosti mají své výhody v stabilitě a potenciálu zhodnocení v čase. Takže pokud máš chuť a trpělivost, nevzdávej to, klidně do toho zkus vlézt.

132 slov
1.3 minut čtení
10. 3. 2024
Dominik Trnka
Dominik Trnka