Charts.cz/Fórum/Jak získat pasivní příjem z nemovitostí bez velkých znalostí?

Jak získat pasivní příjem z nemovitostí bez velkých znalostí?

Mám takový dotaz, který mě už nějakou dobu trápí. Chtěl bych se dozvědět, jak se dá vlastně získat pasivní příjem z nemovitostí, i když nemám moc zkušeností nebo znalostí v oblasti realit. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké jednoduché způsoby, jak začít investovat do nemovitostí, aniž bych musel mít všechny ty technické detaily na paměti. Je to vůbec možné? Mám pocit, že se kolem toho točí spousta informací a tipů, ale já bych potřeboval něco konkrétního. Přemýšlel jsem třeba o investici do pronájmu bytů, ale co všechno to obnáší? Jaké jsou náklady, na co si dát pozor a jak najít správné místo k investici? Nebo ještě lépe – existují nějaké společnosti nebo platformy, které by mi mohly pomoci s investováním do nemovitostí bez toho, abych musel být odborníkem? Zaujalo mě také téma REITs (real estate investment trusts), ale nevím přesně, jak fungují a zda jsou pro mě vhodné. Jaký je rozdíl mezi vlastním pronájmem nemovitosti a investováním do REITs? Máte někdo zkušenosti s tímto způsobem pasivního příjmu? Budu rád za každou radu nebo tip, který by mi mohl usnadnit start v této oblasti. Děkuji!

184 slov
1.8 minut čtení
25. 11. 2024
Nikola Šťastná
Nikola Šťastná

Pasivní příjem z nemovitostí bez velkých znalostí se dá získat, ale chce to trochu plánování. Pronájem bytů je jedna možnost, ale musíš počítat s náklady jako je hypotéka, údržba, daně a případné opravy. Hlavně si dej pozor na lokalitu – snaž se vybírat místa s dobrou dostupností a poptávkou po pronájmu. Můžeš zkusit oslovit realitní kanceláře, které ti pomůžou najít nemovitost a také s jejím pronájmem.

Pokud se ti do toho nechce přímo, REITs by mohly být dobrá alternativa. Jsou to fondy, které investují do nemovitostí, a ty můžeš koupit akcie těchto fondů bez toho, abys musel spravovat nějaké nemovitosti. Je to jednodušší a často máš nižší riziko. Všechny tyhle možnosti mají své výhody a nevýhody, takže se určitě dobře informuj a zvažuj, co ti víc vyhovuje.

Podívej se taky na online platformy pro investice do nemovitostí. Ty obvykle nabízejí i menší investice a můžeš se zapojit do projektů, aniž bys musel kupovat celou nemovitost. Jo a nezapomeň si udělat průzkum trhu, abys věděl, do čeho jdeš! Akorát si dej pozor na podvody, to je všude.

177 slov
1.8 minut čtení
8. 1. 2025
Jakub Mareš
Jakub Mareš

Získat pasivní příjem z nemovitostí bez hlubokých znalostí je určitě možný, ale chce to pár základních informací. Pokud jde o pronájem bytů, tak určitě počítej s náklady jako jsou opravy, daně, pojištění a samozřejmě náklady na správu. Můžeš zvážit pronájem přes agenturu, která ti s tím pomůže – bude to stát víc, ale ušetří ti to spoustu starostí.

Když hledáš místo pro investici, zaměř se na oblasti s dobrým potencionálem růstu cen nemovitostí a poptávkou po pronájmu – třeba blízko škol nebo center měst.

Jinak REITs jsou super alternativou, pokud se ti do fyzických nemovitostí moc nechce. V podstatě jsou to firmy, které vlastní a spravují nemovitosti a ty můžeš investovat do jejich akcií. Takže nemusíš řešit hypotéky nebo pronájmy, jen bys měl sledovat trh a vybírat si dobré REITy. Rozdíl je v tom, že u vlastního pronájmu máš kontrolu nad nemovitostí, ale u REITs je to víc hands-off.

Zkus si projít pár online platforem pro investice do nemovitostí nebo se připojit k nějaké investiční skupině, kde se můžeš učit od ostatních. Je toho fakt dost a chce to jen začít!

181 slov
1.8 minut čtení
21. 1. 2025
Kristýna Machačová
Kristýna Machačová