Charts.cz/Fórum/Které typy nemovitostí se nyní nejlépe vyplatí kupovat?

Které typy nemovitostí se nyní nejlépe vyplatí kupovat?

Zajímá mě, jaké typy nemovitostí jsou v současnosti nejvýhodnější pro investici. V poslední době se hodně mluví o různých trendech na trhu s nemovitostmi a chtěl bych vědět, co si o tom myslíte. Je lepší investovat do bytů v městských oblastech, nebo se vyplatí spíše rodinné domy na předměstí? A co komerční nemovitosti, jako jsou kanceláře nebo sklady? Jak moc ovlivňuje aktuální ekonomická situace ceny nemovitostí a jaké faktory by měly být rozhodující při výběru typu nemovitosti? Uvažuju také o pronájmu, takže by mě zajímalo, které nemovitosti mají nejlepší potenciál na pasivní příjem. Jaké máte zkušenosti, co se vám osvědčilo? Rád bych slyšel názory od lidí, kteří už mají nějaké investice za sebou a mohli by sdílet svoje tipy a doporučení. Děkuju předem za všechny rady!

126 slov
1.3 minut čtení
12. 10. 2022
Elena Bečková
Elena Bečková

Tak já se s tímhle tématem taky zabýval, a podle mě to teď hodně záleží na lokalitě. Byty ve městech jsou sice populární, ale ceny už jsou fakt vysoko a nájmy taky, takže návratnost není tak super. Mnoho lidí teď hledá spíš rodinné domy na předměstí, jak se víc pracuje z domova, tak je tam větší poptávka.

Co se týče komerčních nemovitostí, tam je to riskantnější. Kanceláře jsou teď dost v útlumu, lidi preferují home office, takže pokud nemáš nějaké super místo nebo stabilního nájemníka, můžeš mít problém. Sklady naopak vypadají jako zajímavá investice – e-commerce jede a tyhle prostory jsou potřeba.

Ekonomická situace má velký vliv – úrokové sazby rostou a to může odradit investory. Důležitý je sledovat trend v oblasti, kde chceš investovat, a zjistit si co nejvíc o poptávce po pronájmu. Osobně bych šel do něčeho, co má potenciál na pasivní příjem – třeba víc bytů k pronájmu nebo ten rodinný dům na předměstí pro mladé rodiny. Takže shrnuto: byty v městech ok, ale rodinné domy a sklady teď možná víc frčí. Držím palce!

176 slov
1.8 minut čtení
9. 12. 2022
Helena Kovářová
Helena Kovářová

Investice do nemovitostí se teď dost mění. Byty v městech jsou stále oblíbené, ale ceny jdou nahoru a výnosy z pronájmu už nejsou tak super jako dřív. Rodinné domy na předměstí začínají být zajímavější, protože víc lidí hledá prostory mimo město, hlavně po covidu. Komerční nemovitosti, jako kanceláře, jsou teď trošku riskantní kvůli práci z domova, ale sklady a průmyslové objekty mají potenciál, protože e-commerce roste. Ekonomická situace hodně ovlivňuje ceny – inflace, úrokové sazby… to všechno hraje roli. Důležitý je taky lokalita a poptávka po pronájmu. Pokud jde o pasivní příjem, byty na pronájem v dobrých lokalitách nebo víkendové chaty se teď taky osvědčují. Je dobrý mít na paměti celkovou strategii a rozložit riziko mezi různé typy nemovitostí.

119 slov
1.2 minut čtení
8. 2. 2023
Andrea Zachová
Andrea Zachová