Charts.cz/Fórum/Jak často bych měl rebalancovat své investiční portfolio?

Jak často bych měl rebalancovat své investiční portfolio?

Investování je něco, co mě v poslední době hodně zajímá, ale mám v tom stále velký zmatek. Pořídil jsem si různé akcie, nějaké kryptoměny a snažím se mít i kousek do nemovitostí, abych si rozložil riziko. Myslím, že je důležité svůj majetek udržovat v rovnováze, ale vůbec nevím, jak často bych měl rebalancovat své investiční portfolio. Zajímalo by mě, jestli existuje nějaké pravidlo nebo doporučení, kolikrát do roka bych měl udělat revizi svých investic. Je lepší to dělat jednou ročně, nebo třeba každé čtvrtletí? A co třeba v případě velkých změn na trhu – měl bych reagovat okamžitě, nebo počkat a sledovat situaci? Rád bych slyšel názory ostatních, protože se bojím, že pokud to neudělám správně, mohl bych přijít o spoustu peněz. Jaké máte zkušenosti s rebalancováním? Pomohlo vám to dosáhnout lepších výsledků? Také by mě zajímalo, jestli se doporučuje sledovat nějaké konkrétní ukazatele nebo je to spíš otázka osobních preferencí? Dík za pomoc!

154 slov
1.5 minut čtení
29. 10. 2023
Olga Tichá
Olga Tichá

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, ale jak často? Záleží na tvém stylu a cílech. Obecně se doporučuje rebalancovat jednou za rok, ale klidně to můžeš dělat i každé čtvrtletí, pokud jsi víc aktivní investor. Když se trh hodně a rychle změní, může být rozumný udělat revizi hned, ale nepanikař a neprodávej všechno. Snaž se mít jasný plán, co těmto změnám předchází. A jo, sleduj procenta v jednotlivých investicích, když to začíná být moc nevyvážené, tak to chceš upravit. Klíčový je mít nějakou strategii a držet se jí – to ti pomůže vyhnout se emocím při investování.

96 slov
1 minut čtení
3. 8. 2024
Milan Vlček
Milan Vlček

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, protože ti to pomůže udržet předem stanovené cíle a rizikový profil. Co se týká frekvence, tak většina lidí doporučuje alespoň jednou ročně. Pokud ale máš hodně volatility v portfoliu, třeba s kryptoměnami, tak možná každé čtvrtletí by nebylo od věci. Velké změny na trhu bys měl sledovat a pokud máš pocit, že nějaká část tvého portfolia se dostala daleko od tvého cílového rozložení, klidně rebalancuj dřív než plánuješ. Je dobrý mít nějaký standard, ale taky je důležitý reagovat na aktuální situaci. Osobně jsem si nastavil pravidlo, že pokud se některá investice odchýlí o víc než 5-10 %, tak to reviduju. A sledování konkrétních ukazatelů? To spíš záleží na tom, co ti vyhovuje – někomu stačí dávat pozor na celkovou výkonnost a jiní si třeba hlídají jednotlivé sektory nebo akcie. Každopádně, sleduj trh a buď flexibilní.

140 slov
1.4 minut čtení
14. 6. 2024
Bedřich Prokop
Bedřich Prokop