Proč bych měl investovat do dluhopisů, když mám akcie?
Zajímá mě jedna věc ohledně investic a rád bych znal názory ostatních. V poslední době se dost často mluvím o tom, jak je dobré mít v portfoliu akcie, protože přece nabízejí vysoký potenciál zhodnocení a možnost profitovat z rostoucích trhů. Ale zároveň jsem narazil na téma dluhopisů a pořád si říkám, proč bych do nich měl investovat, když už mám akcie? Nechápu úplně tu logiku, proč by mi měly dávat smysl. Akcie vypadají atraktivněji, přinášejí mi vzrušení a vidím v nich obrovský růstový potenciál. Takže proč se zabývat dluhopisy? Jsou snad nějakým způsobem stabilnější nebo co? Může mi někdo vysvětlit, jaký by mohl být důvod rozkládat investice mezi akcie a dluhopisy? A co třeba bezpečnost a riziko? Jak to vlastně funguje s výnosy z dluhopisů ve srovnání s dividendami z akcií? Bavili jsme se také o likviditě a jestli je lepší mít peníze v akciích nebo v dluhopisech, pokud náhodou potřebuju rychle přístup k hotovosti. Rád bych slyšel zkušenosti ostatních, kteří mají v portfoliu obojí a jak se rozhodují mezi nimi. Děkuju předem za jakékoliv názory!