Charts.cz/Fórum/Proč bych měl investovat do dluhopisů, když mám akcie?

Proč bych měl investovat do dluhopisů, když mám akcie?

Zajímá mě jedna věc ohledně investic a rád bych znal názory ostatních. V poslední době se dost často mluvím o tom, jak je dobré mít v portfoliu akcie, protože přece nabízejí vysoký potenciál zhodnocení a možnost profitovat z rostoucích trhů. Ale zároveň jsem narazil na téma dluhopisů a pořád si říkám, proč bych do nich měl investovat, když už mám akcie? Nechápu úplně tu logiku, proč by mi měly dávat smysl. Akcie vypadají atraktivněji, přinášejí mi vzrušení a vidím v nich obrovský růstový potenciál. Takže proč se zabývat dluhopisy? Jsou snad nějakým způsobem stabilnější nebo co? Může mi někdo vysvětlit, jaký by mohl být důvod rozkládat investice mezi akcie a dluhopisy? A co třeba bezpečnost a riziko? Jak to vlastně funguje s výnosy z dluhopisů ve srovnání s dividendami z akcií? Bavili jsme se také o likviditě a jestli je lepší mít peníze v akciích nebo v dluhopisech, pokud náhodou potřebuju rychle přístup k hotovosti. Rád bych slyšel zkušenosti ostatních, kteří mají v portfoliu obojí a jak se rozhodují mezi nimi. Děkuju předem za jakékoliv názory!

176 slov
1.8 minut čtení
13. 10. 2023
Jaroslav Vávra
Jaroslav Vávra

Když máš akcie, tak je jasné, že chceš profitovat z růstu, ale dluhopisy mají svoje výhody. Mají obvykle stabilnější výnosy a menší riziko, což může vyvážit volatilitu akcií. V době krize nebo poklesu trhů ti dluhopisy můžou pomoct udržet hodnotu portfolia. Navíc, pravidelný výnos z dluhopisů ti dává nějaký cash flow, což se hodí, když potřebuješ peníze. Můžeš mít pak klidnější spánek, když jsou trhy nervózní. A pokud jde o likviditu, většinou je snazší prodat akcie rychle, ale dobré dluhopisy se taky dají prodat bez větších problémů. Takže rozložit to mezi akcie a dluhopisy ti může zabezpečit lepší průměrný výnos s menším rizikem.

103 slov
1 minut čtení
21. 4. 2024
Antonín Kolář
Antonín Kolář

Investovat do dluhopisů má několik výhod, i když už máš akcie. První věc je stabilita. Dluhopisy jsou obecně méně rizikové než akcie, což může být fajn, když se trh zrovna třese. Když máš v portfoliu kombinaci akcií a dluhopisů, zmenšuješ tím celkové riziko. Když akcie klesají, dluhopisy můžou poskytnout nějaký stabilní příjem.

Další věc je výnos. Dluhopisy ti většinou dávají pravidelný úrokový výnos, takže to může být slušný zdroj pasivního příjmu, zatímco akcie často platí dividendy, ale ne vždy. A co se týče likvidity – dluhopisy jsou taky likvidní, ale záleží na druhu. Když potřebuješ rychle hotovost, můžeš prodat obě, ale akcie můžou být víc volatilní v krátkém období.

Zkrátka, kombinace obojího ti může pomoct lépe vybalancovat riziko a výnos. Mnoho investorů to dělá a říká, že to pomáhá udržet nervy na uzdě během bouřlivých trhů.

135 slov
1.4 minut čtení
12. 10. 2024
Daniela Matějková
Daniela Matějková