Charts.cz/Fórum/Jaké dluhopisy byste doporučili koupit v roce 2025?

Jaké dluhopisy byste doporučili koupit v roce 2025?

Zajímalo by mě, jaké dluhopisy byste doporučili koupit v roce 2025? Je mi jasné, že investice do dluhopisů mohou být skvělým způsobem, jak diverzifikovat portfolio a zajistit si stabilní příjem. Ale jaké konkrétní typy dluhopisů by mohly být v roce 2025 výhodné? Mám na mysli státní dluhopisy, korporátní dluhopisy nebo dokonce municipalní dluhopisy? Jaké jsou prognózy úrokových sazeb a inflace pro nadcházející roky? Slyšel jsem, že veřejné finance se stále vyvíjejí a to může mít vliv na atraktivnost různých typů dluhopisů. Myslíte si, že existují nějaké konkrétní emitenty, které by bylo dobré sledovat? A co ratingové agentury – mají vliv na rozhodování o tom, které dluhopisy koupit? Je také důležité zohlednit faktor likvidity při výběru dluhopisů. Jak se liší riziko a výnos různých typů dluhopisů v současném ekonomickém klimatu? Pokud máte nějaké osobní zkušenosti nebo tipy ohledně investic do dluhopisů pro rok 2025, budu moc vděčný za jakékoli rady. Děkuji!

150 slov
1.5 minut čtení
19. 5. 2024
Dana Rybářová
Dana Rybářová

Když uvažuješ o dluhopisech na rok 2025, tak bych doporučil zaměřit se hlavně na státní dluhopisy. Ty jsou obecně považovány za bezpečnější variantu, zvlášť pokud bude inflace mírná a úrokové sazby stabilní. Korporátní dluhopisy můžou být taky zajímavé, ale je dobrý mít na paměti, že s nimi souvisí větší riziko, takže se snaž vybírat firmy s dobrým ratingem. Municipalní dluhopisy jsou zase super pro daňové výhody, pokud jsi v nějaké vyšší daňové skupině. Co se týče prognóz, tak je to těžký – úrokové sazby by mohly lehce růst, ale ne dramaticky. Sleduj ratingovky, ty ti dají dobrý obrázek o tom, co je momentálně v kurzu a co stojí za to. Likvidita je taky důležitá – radši se vyhni dluhopisům, který nebudeš moct snadno prodat v případě potřeby. Celkově bych řekl, že rozumná kombinace různých typů dluhopisů ti může pomoct vyvážit riziko a výnos. Držím palce!

145 slov
1.5 minut čtení
31. 1. 2025
Dominik Veselý
Dominik Veselý

Takže pokud jde o dluhopisy na rok 2025, myslím, že je dobrý nápad podívat se na státní dluhopisy, protože ty bývají stabilní a bezpečné. Ale korporátní dluhopisy můžou přinést i lepší výnosy, zvlášť od firem s dobrým ratingem. Teď je důležité sledovat, jak se vyvíjí úrokové sazby a inflace – pokud by měly růst, státní dluhopisy s nízkými úroky by mohly být méně atraktivní. Municipalní dluhopisy jsou taky fajn, mají daňové výhody a obvykle nižší riziko. Co se týče likvidity, to je fakt důležitý, musíš si být jistej, že v případě potřeby můžeš rychle prodat. Takže koukej na ratingy agentur – ty ti ukážou, jaký emitenti jsou v pohodě. Měl bych doporučit sledovat i trendy ve veřejných financích a ekonomiku jako celek. No a za mě osobně, když už investuješ do korporátních dluhopisů, tak hledat firmy s dobrou historií a stabilním cash flow je klíčový.

145 slov
1.5 minut čtení
8. 1. 2025
Soňa Růžičková
Soňa Růžičková