Charts.cz/Fórum/Jaké jsou výhody investování do NFT oproti tradičním aktivům?

Jaké jsou výhody investování do NFT oproti tradičním aktivům?

Zajímalo by mě, co všechno vlastně přináší investice do NFT ve srovnání s běžnými aktivy jako jsou akcie, nemovitosti nebo zlato. Je pravda, že NFT nabízejí nějaké jedinečné výhody? Například, slyšel jsem, že díky technologii blockchainu je možné mít jasný důkaz o vlastnictví a autenticity, což by mohlo být lepší než u tradičních aktiv. Ale jak to vlastně funguje v praxi? Mám pocit, že trh s NFT je na vzestupu a některé digitální umění se prodává za miliony, ale je to opravdu stabilní způsob investice? Jaké faktory bych měl zvážit, když se rozhodnu pro investice do NFT místo například akcií nebo komodit? Dále mě zajímá, zda je likvidita u NFT srovnatelná s tradičními investicemi. Je těžké prodat NFT, když potřebuju hotovost? A co volatilita? Slyšel jsem, že ceny NFT mohou být velmi kolísavé. Jaké jsou tedy skutečné výhody a nevýhody investování do těchto digitálních aktiv? Jak se dá očekávat návratnost a co všechno bych měl mít na paměti při rozhodování o investicích do NFT?

164 slov
1.6 minut čtení
10. 12. 2022
Miroslava Tichá
Miroslava Tichá

Investování do NFT má určitě pár zajímavých výhod oproti tradičním aktivům. První věc je, že díky blockchainu máš jasný důkaz o vlastnictví a autenticitu, což je u fyzických aktiv někdy složité prokázat. Můžeš mít unikátní digitální umění nebo sběratelské karty, které jsou prostě tvoje a nikdo je nemůže zfalšovat.

Další plus je, že trh s NFT je teď v celkem vzestupu, takže některé kousky se dají prodat za velké peníze. Ale pozor, tenhle trh je hodně volatilní – ceny můžou kolísat jak na horské dráze. Takže pokud se chystáš investovat, musíš být připravený na to, že můžeš dost ztratit nebo naopak hodně získat.

Co se týče likvidity, tak tady to může být problém. Není to tak snadné jako prodat akcie, protože trh s NFT je menší a pokud chceš rychle cash, nemusíš najít kupce hned. Taky záleží na tom, co NFT prodáváš – některé jsou velmi žádané a prodají se rychle, jiné můžou zůstat neprodané dlouho.

Návratnost? To je fakt těžké odhadnout. Můžeš mít super úspěch, ale taky se ti může stát, že tvoje investice bude ležet a hodnotu ztratí. Je dobrý se podívat na trend a co lidi kupují, ale stejně to není žádná záruka. Takže shrnuto – NFT mají své výhody v jedinečnosti a vlastnictví přes blockchain, ale volatilita a likvidita jsou fakt důležitý faktory, který bys měl brát v potaz.

220 slov
2.2 minut čtení
8. 10. 2022
Rudolf Moravec
Rudolf Moravec

Investování do NFT má pár zajímavých výhod, kterými se odlišuje od tradičních aktiv. První věc je jasný důkaz o vlastnictví a autenticita díky blockchainu. To je super, protože se nemusíš bát, že ti někdo ukradne originál, když si koupíš digitální umění nebo sběratelskou kartu.

Další výhodou je, že NFT často reprezentují jedinečné položky, což může znamenat vyšší potenciální zisk, pokud se stanou populárními. Například, pokud se nějaký umělec stane slavným, cena jeho NFT může explodovat. Ale pozor, to taky znamená větší riziko, protože trh s NFT je dost volatilní, ceny můžou skákat nahoru a dolů jako na horské dráze.

Co se týče likvidity, to může být problém. Zatímco akcie nebo zlato se dají prodat docela snadno, s NFT to může chvíli trvat. Někdy najdeš kupce hned, jindy můžeš čekat dlouho. A musisz mít na paměti i poplatky za transakce na blockchainu, které můžou dost snížit tvůj zisk.

Návratnost investice je těžko předvídatelná – někdo vydělá majlant za pár měsíců a někdo jiný prodělá kalhoty. Takže pokud uvažuješ o investici do NFT, radši se dobře informuj a připrav si na to, že to může být dost riskantní hra.

185 slov
1.9 minut čtení
29. 5. 2022
Žaneta Benešová
Žaneta Benešová