Charts.cz/Fórum/Co to vlastně jsou utility NFT a jak fungují?

Co to vlastně jsou utility NFT a jak fungují?

Zajímám se o svět kryptoměn a poslední dobou stále častěji slýchám o utility NFT. Můžete mi prosím objasnit, co to vlastně ty utility NFT jsou? Jaký mají význam v rámci celého tohoto ekosystému NFT? Slyšel jsem, že se liší od klasických NFT, které jsou především zaměřené na umění nebo sběratelské předměty. Co tedy mohou utility NFT nabídnout a jakým způsobem fungují? Jaký mají praktický přínos pro uživatele? Může mi někdo vysvětlit, jaké konkrétní výhody nebo funkce mohou tyto tokeny nabízet? Například, slyšel jsem, že některé utility NFT mohou poskytovat přístup k určitým službám nebo exkluzivnímu obsahu. Je to pravda? A jak se dají využít v reálném životě? Jaký je vlastně proces jejich nákupu a co všechno k tomu potřebuju? Rád bych měl lepší představu o tom, jak utility NFT fungují a kde se vlastně liší od těch tradičnějších forem NFT. Děkuji za jakoukoli pomoc a informace!

146 slov
1.5 minut čtení
6. 10. 2024
Michal Kašpar
Michal Kašpar

Utility NFT jsou vlastně tokeny, které mají nějakou praktickou hodnotu nebo funkci, na rozdíl od klasických NFT, které jsou spíš o umění nebo sběratelských předmětech. Tyhle utility NFT ti můžou poskytnout přístup k různým službám, exkluzivnímu obsahu nebo dokonce i členství v nějakých komunitách. Například, pokud máš utility NFT od nějakého projektu, můžeš mít nárok na speciální akce, slevy nebo dokonce hlasování v rozhodování o budoucnosti projektu.

Fungují tak, že si je koupíš na blockchainu (většinou Ethereum nebo Binance Smart Chain), potřebuješ k tomu peněženku a nějaké kryptoměny. Jakmile je máš, můžeš je použít k aktivaci různých benefitů, což je super pro fanoušky a investory. V reálném životě to může znamenat třeba VIP přístup na eventy nebo exkluzivní merchandise. Takže v podstatě utility NFT nabízejí víc než jen digitální obrázky – mají reálnou hodnotu a používání.

136 slov
1.4 minut čtení
28. 1. 2025
Daniela Dostálová
Daniela Dostálová

Utility NFT jsou prostě tokeny, které mají nějakou užitečnou funkci, na rozdíl od běžných NFT, co jsou většinou jenom o umění nebo sběratelství. Tyhle utility NFT můžou mít různý výhody, třeba že ti dají přístup do exkluzivních skupin, specializovaných eventů nebo dokonce nějakých služeb. Takže když si koupíš utility NFT, můžeš tím získat něco víc než jen digitální obrázek.

Třeba v herním světě můžeš mít utility NFT jako nějaké speciální zbraně nebo skiny, které ti dají výhodu ve hře. Nebo v komunitách, kde se schází fanoušci určitého projektu, můžeš dostat slevy na produkty nebo přístup k prémiovému obsahu. Funkce těchto tokenů se hodně liší podle projektu, takže je dobré se podívat na konkrétní věci, co nabízejí.

Co se nákupu týče, většinou potřebuješ peněženku s kryptoměnou (např. Ethereum), a pak si je kupuješ na tržištích zaměřených na NFT. Je dobré mít přehled o trhu a sledovat projekty, co ti můžou nabídnout něco zajímavého. Takže pokud tě tohle zajímá, určitě se podívej po nějakých projektech, co už utility NFT mají a co vše nabízí.

170 slov
1.7 minut čtení
4. 2. 2025
Karel Paleček
Karel Paleček