Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na nákup ETF fondů?

Kdy je nejlepší čas na nákup ETF fondů?

Zajímalo by mě, kdy vlastně nastává ten správný čas na to, abych začal investovat do ETF fondů. Slyšel jsem, že je důležité mít na paměti tržní cykly, ale vůbec si nejsem jistý, jak to funguje. Je lepší nakupovat, když jsou ceny nízké, nebo se vyplatí počkat na určité signály od trhu? Četl jsem taky o různých strategiích investování, jako je průměrování nákladů, ale nevím, zda to platí i pro ETF. Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké konkrétní ukazatele nebo faktory, které by mi mohli pomoci určit ideální okamžik. Třeba jestli se vyplatí nakupovat v určitých obdobích roku nebo po zveřejnění ekonomických zpráv? Jak to vidíte vy? A co třeba časování trhu – má smysl se snažit trefit ten nejlepší moment, nebo je lepší investovat postupně? Děkuju za jakékoliv tipy a rady k tomuto tématu.

134 slov
1.3 minut čtení
27. 1. 2025
Luboš Černý
Luboš Černý

Když jde o investování do ETF, nejlepší čas na nákup závisí na tvé strategii a cílech. Obecně platí, že je dobré nakupovat, když jsou ceny nízké, ale to je samozřejmě snazší říct než udělat. Tržní cykly hrají velkou roli – někdy se vyplatí čekat na korekce nebo propady trhu. Průměrování nákladů může být fajn strategie, kdy investuješ pravidelně malou částku, což ti pomůže vyhnout se problémům s časováním trhu. Když hodně sleduješ ekonomické zprávy, můžeš si všímat signálů, jako jsou změny úrokových sazeb nebo makroekonomické ukazatele, které ovlivňují trh. Někdo říká, že začátek roku a určité měsíce bývají lepší na nákupy, ale to není zaručené. V konečném důsledku asi nejlepší je investovat s rozumem a mít jasný plán – nečekat na "ideální" moment, protože ten většinou nikdy nenastane.

128 slov
1.3 minut čtení
20. 10. 2024
Jan Procházka
Jan Procházka

Čau, tak co se týče nákupu ETF fondů, tak je to opravdu dost individuální. Obecně platí, že je dobrý kupovat, když jsou ceny nízké, ale kdo to umí přesně trefit, co? Mnoho lidí používá strategii průměrování nákladů, což znamená investovat pravidelně a nezapomínat na to, že trh jde nahoru a dolů. Je to vlastně způsob, jak se vyhnout šílenství s časováním trhu.

Co se týče tržních cyklů a ekonomických zpráv, tak jo, můžeš to sledovat, ale většinou se to úplně nedá předpovědět. Někdy je dobrý nakoupit po zveřejnění špatných zpráv, protože pak často ceny klesnou a ty můžeš koupit levně. Taky je známo, že některý měsíce v roce (třeba leden) bývají lepší pro investice.

Celkově bych řekl, že místo snažení se o perfektní načasování je lepší mít dlouhodobý plán. Investuj pravidelně a drž se toho. Přece jenom ETF jsou víc o diversifikaci a dlouhodobém růstu než o rychlých ziscích.

149 slov
1.5 minut čtení
20. 8. 2024
Vlastimil Málek
Vlastimil Málek