Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít investovat do ETF s malým rozpočtem?

Jak mohu začít investovat do ETF s malým rozpočtem?

Mám v plánu konečně začít investovat, ale moje finance nejsou zrovna ideální. Když jsem slyšel o ETF, zdálo se mi to jako skvělá možnost, jak se dostat na trh s akciemi bez toho, abych musel mít velké množství peněz. Chtěl bych se zeptat, jaký je nejlepší způsob, jak začít investovat do ETF, když mám jen malý rozpočet. Zajímalo by mě hlavně, jestli existují nějaké konkrétní platformy nebo brokery, které umožňují investice s nízkými poplatky. Také bych byl rád za tipy ohledně toho, jaké konkrétní ETF by mohly být vhodné pro někoho, kdo teprve začíná a nechce riskovat moc peněz. Mám obavy, že bych mohl udělat špatné rozhodnutí nebo investovat do něčeho, co nebude mít dobrou výkonnost. Myslíte si, že je možné začít s investováním do ETF i s několika stovkami korun a jakou strategii zvolit pro menší investice? Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody investování do ETF ve srovnání s jednotlivými akciemi? Děkuji za pomoc!

155 slov
1.6 minut čtení
8. 5. 2024
Robert Průcha
Robert Průcha

Investování do ETF s malým rozpočtem je rozhodně možné. Mnoho brokerů dnes nabízí možnosti, jak investovat i s menšími částkami a zároveň mají nízké poplatky. Zkus se podívat na platformy jako Degiro, Fio nebo Revolut, ty většinou nemají vysoké poplatky za obchodování a některé dokonce umožňují investice do ETF bez poplatků.

Co se týče výběru ETF, pro začátek bys mohl zkusit něco, co sleduje široký trh, třeba S&P 500 nebo MSCI World. Tyto fondy obvykle rozloží riziko mezi mnoho akcií, takže se nemusíš bát velkých ztrát.

Pokud máš třeba jen pár stovek, můžeš zvažovat pravidelný investiční plán, kde budeš investovat stejnou částku každý měsíc. Tím si průměruješ nákupní cenu a snižuješ riziko.

Výhody ETF oproti jednotlivým akciím jsou v diversifikaci a nižších nákladech na správu. Naopak nevýhodou může být to, že neinvestuješ do konkrétního akciového titulu, pokud bys měl nějaký tip na akcii, co by mohla vyletět.

Takže shrnuto – najdi si dobrou platformu, vyber si vhodné ETF a možná zvaž pravidelný investiční plán. Je to cesta jak začít bez velkého rizika.

171 slov
1.7 minut čtení
31. 7. 2023
Stanislav Kraus
Stanislav Kraus

Jasně, investování do ETF s malým rozpočtem je určitě možné! Hlavně se neboj, začít můžeš i s pár stovkami. Mnoho brokerů dneska nabízí platformy, kde si můžeš otevřít účet s nízkými poplatky a někdy i bez minimálního vkladu. Zkus třeba Degiro nebo Fio, tam to jde docela hladce a poplatky jsou nízké.

Co se týče výběru ETF, doporučil bych se podívat na široce diverzifikované fondy jako S&P 500 ETF, který sleduje americké akcie. Další možností je MSCI World, to zahrnuje akcie z různých zemí. Tyhle ETF mají obvykle nízké náklady a stabilní výkonnost, což je ideální pro začátečníka.

Pokud jde o strategii, doporučuji pravidelně investovat malé částky (třeba měsíčně) – to se nazývá průměrování nákladů a pomůže ti vyhnout se riziku špatného načasování trhu. A co se týče výhod ETF vs. jednotlivé akcie – ETF jsou méně rizikové, protože rozkládají investice do více akcií najednou, takže ti jedno selhání akcie moc neublíží. Na druhou stranu, s jednotlivýma akciema můžeš mít možnost většího zisku, ale taky víc riskuješ.

Takže klidně do toho jdi, začni pomalu a uč se za pochodu. Hodně štěstí!

179 slov
1.8 minut čtení
7. 6. 2024
Karel Beneš
Karel Beneš