Jaký vliv mají poplatky u ETF na celkový výnos investice?
Zajímalo by mě, jak moc mohou poplatky spojené s investováním do ETF ovlivnit celkový výnos mé investice. Slyšel jsem, že i malé procento v poplatcích může mít v dlouhém období velký dopad na to, kolik nakonec vydělám. Jak se vlastně počítají tyto poplatky a jsou nějaké konkrétní příklady, které by ukázaly, jak to funguje? Vím, že jsou různé druhy ETF a ne všechny mají stejné poplatky, ale jak moc bych měl brát v úvahu tyto náklady při výběru ETF? Může se třeba stát, že i když je ETF atraktivní z pohledu výnosnosti, vysoké poplatky mi pak sníží celkový profit? A co třeba porovnání různých ETF s různými poplatky, jak to ovlivňuje rozhodování? Taky by mě zajímalo, jestli jsou nějaké tipy na to, jak najít ETF s nízkými poplatky nebo jak se vyhnout těm skrytým, o kterých se moc nemluví. Hlavně bych chtěl vědět, jestli se dají ty poplatky nějak optimalizovat v rámci portfolia a co si o tom myslíte vy, co máte s investováním do ETF zkušenosti. Může být náhodou jeden procento ročně velký rozdíl po deseti letech? Jak moc je důležité sledovat tyto detaily?