Charts.cz/Fórum/Jaké investice mají nejnižší riziko v současné době?

Jaké investice mají nejnižší riziko v současné době?

V poslední době jsem dost přemýšlel o investicích a o tom, jaké možnosti na trhu jsou s nízkým rizikem. Vím, že investování s sebou nese určité riziko, ale rád bych se dozvěděl, které investice by mohly být v současné situaci považovány za bezpečnější. Uvažoval jsem o různých možnostech, jako jsou dluhopisy, fondy nebo dokonce i nějaké nemovitosti, ale nejsem si jistý, co všechno je třeba zvážit. Slyšel jsem také hodně o kryptoměnách a jejich volatilním chování, což mě dost děsí. Rád bych se dozvěděl, jestli existují nějaké konkrétní typy investic, které by mohly být méně riskantní než ostatní. Co třeba akcie stabilních firem, které vyplácejí dividendy? Nebo nějaké ETF? Zajímalo by mě také, jak se hodnotí bezpečnost těchto investic v aktuální ekonomické situaci. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při rozhodování o tom, kam investovat své peníze? Je lepší mít diversifikované portfolio nebo se zaměřit na jednu konkrétní oblast? A co doporučujete pro někoho, kdo teprve začíná a chce minimalizovat riziko? Jaké rady byste dali někomu, kdo je opatrný a nechce přijít o své úspory? Vím, že každý má jiný přístup k riziku a investicím, ale budu vděčný za jakékoli názory a zkušenosti. Děkuji!

195 slov
2 minut čtení
11. 3. 2024
Ondřej Baloun
Ondřej Baloun

Když mluvíme o nízkém riziku, tak dluhopisy gubernamentů nebo kvalitní korporátní dluhopisy jsou na tom většinou dobře. Mají stabilní výnos a nižší volatilitu než akcie. Ale pokud jde o akcie, tak ty firmy, co pravidelně vyplácejí dividendy, jako třeba velké společnosti v sektorech jako je zdravotnictví nebo spotřební zboží, bývají taky považovány za bezpečnější. ETF jsou fajn, protože ti rozloží riziko napříč různými akciemi. Myslím, že diversifikované portfolio je chytrý krok, abys minimalizoval riziko. Určitě se vyhni kryptoměnám, pokud jsi opatrný – tam je to fakt risk. Pro začátečníka bych doporučil začít s fondy nebo ETF, což ti dá nějakou diverzifikaci bez nutnosti moc se zabývat jednotlivými akciemi. Při rozhodování sleduj ekonomické trendy a měj na paměti svoje cíle a časový horizont investic. Hlavně se neděs, když trhy kolísají, to je normální.

132 slov
1.3 minut čtení
8. 2. 2025
Petra Janková
Petra Janková

Takže, pokud hledáš investice s nízkým rizikem, tak bych doporučil se podívat hlavně na státní dluhopisy nebo korporátní dluhopisy, ty jsou většinou bezpečnější. Akcie stabilních firem, co vyplácejí dividendy, jsou taky fajn volba, protože ti můžou přinést nějaký pasivní příjem. ETF (Exchange Traded Funds) jsou dobré, protože diversifikují riziko a obvykle mají nižší náklady než klasické fondy.

Co se týče nemovitostí, tam je to složitější – můžeš mít nějaké pasivní příjmy z pronájmu, ale musíš počítat s náklady na údržbu a daně. Kryptoměny bych opravdu nedoporučoval pro někoho, kdo se bojí rizika, protože to je fakt divoké.

Důležité je mít diversifikované portfolio, to ti pomůže rozložit riziko. Pokud jsi začátečník, tak začni pomalu a možná zvaž nějaký konzervativní investiční fond. Nezapomeň si udělat průzkum a zjistit si víc o tom, do čeho investuješ. Hlavně nekupuj do něčeho bez pořádného porozumění! Držím palce!

140 slov
1.4 minut čtení
17. 6. 2024
Jiří Eliáš
Jiří Eliáš