Charts.cz/Fórum/Kdy investovat do dluhopisů při rostoucích úrokových sazbách?

Kdy investovat do dluhopisů při rostoucích úrokových sazbách?

Přemýšlím o investicích a zajímá mě, jak to vlastně funguje s dluhopisy, když úrokové sazby rostou. Jaké jsou nejlepší momenty, kdy by se dalo uvažovat o nákupu dluhopisů v takové situaci? Vím, že když úroky stoupají, ceny dluhopisů klesají, ale pokud bych chtěl investovat dlouhodobě, měl bych se tím vůbec odradit? Jak vlastně ovlivňuje růst sazeb moje rozhodnutí a co se stane s výnosy dluhopisů? Je lepší počkat, až sazby dosáhnou určitého vrcholu, nebo je rozumné začít investovat i během tohoto období? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní typy dluhopisů, které by mohly být v takových podmínkách výhodnější. Vím, že mají různé rizikové profily a výnosy, ale jak to vlastně funguje ve spojení se zvyšujícími se úrokovými sazbami? Můžete mi prosím poradit, jak se na tuto situaci dívat z pohledu investora a co všechno bych měl vzít v úvahu před tím, než udělám krok směrem k dluhopisům v tomto prostředí?

152 slov
1.5 minut čtení
26. 11. 2024
Petr Král
Petr Král

Když úrokové sazby rostou, je jasný, že ceny dluhopisů padají. To může být ošidné, pokud kupuješ dluhopisy teď, protože bys mohl skončit s nižšími výnosy, když ceny klesnou. Ale na druhou stranu, pokud plánuješ investovat dlouhodobě, nemusíš se úplně odradit. Můžeš třeba začít s investicemi do krátkodobějších dluhopisů nebo těch s vyššími kuponovými sazbami, protože ty jsou méně citlivé na růst úroků.

Je taky dobrý rozmyslet si průměrný čas držení dluhopisů. Pokud si myslíš, že sazby už brzy dosáhnou vrcholu, pak můžeš začít nakupovat i teď, ale rozložit nákupy do více tranší (tzv. dollar-cost averaging). Tím snížíš riziko, že nakoupíš všechny najednou za špatnou cenu.

Co se typů dluhopisů týče, můžeš zvažovat státní dluhopisy nebo korporátní s dobrým ratingem. Taky si dej pozor na inflaci – inflace v kombinaci s rostoucími sazbami může ještě víc snížit skutečný výnos.

Celkově je fajn mít diverzifikované portfolio a nevsázet všechno na jednu kartu. Musíš zvážit svoje cíle a toleranci k riziku. Není to jednoduchý rozhodnutí, ale pokud se na to podíváš chytře a informovaně, můžeš najít slušné příležitosti i v období rostoucích úrokových sazeb.

180 slov
1.8 minut čtení
21. 1. 2025
Barbora Stehlíková
Barbora Stehlíková

Když úroky rostou, je to pro dluhopisy fakticky těžší čas. Ceny dluhopisů klesají, což znamená, že když koupíš teď, můžeš mít nižší výnosy. Ale na druhou stranu, pokud investuješ dlouhodobě, nemusíš se toho bát. Historicky platí, že pokud držíš dluhopisy do splatnosti, tak tvoje ztráty z poklesu cen se vyrovnají s úroky, co dostaneš. Zkus třeba krátkodobější dluhopisy nebo ty s vyššími úrokovými sazbami, protože ty bývají v takových časech méně citlivé na změny sazeb. Je dobrý mít i mix různých typů – státní, korporátní atd. Když investuješ teď, tak se zaměř na to, co budeš potřebovat za pár let a jestli jsi ochotný nést nějaké riziko s tím, že sazby můžou ještě vzrůst. Takže klidně začni investovat, ale buď opatrný a sleduj trh.

124 slov
1.2 minut čtení
8. 2. 2025
Luboš Hrdlička
Luboš Hrdlička