Charts.cz/Fórum/Je digitální umění v NFT budoucnost nebo jen bublina?

Je digitální umění v NFT budoucnost nebo jen bublina?

Takže, poslední dobou se hodně mluví o digitálním umění a jeho spojení s NFT. Mám pocit, že to dává smysl v tom, jak se svět posouvá do digitální sféry, ale zároveň se mi občas zdá, že je to jen nějaká hype bublina. Všichni ti umělci a investoři, kteří skáčou na vlak s NFT, přispívají k tomu, že ceny rostou do nebeských výšin a já si říkám, jestli to může být udržitelné. Když se podívám na některé prodeje, jako jsou milionové částky za digitální obrázky, přemýšlím, jestli to není jen krátkodobý trend. Je to opravdu budoucnost umění nebo se jedná o přechodnou fázi? Jak dlouho mohou ceny těchto digitálních děl zůstat na tak vysoké úrovni? Co když lidé zítra přestanou mít zájem o NFT a všechny ty investice se promění v prach? Je tady nějaký reálný fundament, který by podpořil myšlenku, že digitální umění v NFT má skutečný potenciál stát se něčím víc než jen módním výstřelkem? A co si myslíte o tom, jak se NFT vyvíjejí – budou mít i jiné využití než jen v umění? Může to být třeba něco pro herní průmysl nebo jiné oblasti? Zkrátka mě zajímají vaše názory na tohle téma. Je digitální umění v NFT skutečně cesta vpřed nebo nás čeká pád do reality?

209 slov
2.1 minut čtení
13. 5. 2022
Luboš Duchoň
Luboš Duchoň

Hele, to je dost těžká otázka. Na jednu stranu, digitální umění a NFT mají fakt potenciál. Všechno se přesouvá do online prostoru a jako umělci můžou konečně mít nějakou kontrolu nad tím, jak se prodávají jejich věci. Ale pak jsou tu ty šílený ceny a spekulace. Občas si říkám, jestli to není jenom nafouknutá bublina, která praskne, jakmile lidi přestanou mít zájem.

Jasně, teď to lidi žerou, ale co bude za pár let? Pokud se to s NFT uchytí i v jiných oblastech jako je gamingu nebo třeba vlastníka digitálního majetku, tak by to mohlo mít smysl. Ale zatím to vypadá spíš jako módní výstřelek. Takže jo, budoucnost to možná má, ale jak dlouho to vydrží? To nikdo neví.

119 slov
1.2 minut čtení
30. 12. 2024
Jaroslava Pospíšilová
Jaroslava Pospíšilová

Není to tak jednoduché. Osobně si myslím, že NFT přinesly do světa umění nový rozměr, ale ta bublina se určitě nafukuje. Když vidím ty šílené ceny za digitální obrázky, říkám si, kdo to všechno kupuje a proč? Vzhledem k tomu, jak rychle se to rozvíjí, je dost možné, že na tom můžou být někteří umělci a investoři na koni, ale jak dlouho to vydrží? Může to být módní trend nebo hype, který vyprchá, až lidé zjistí, že vlastnit digitální soubor není úplně jako vlastnit fyzické umění. Ale na druhou stranu, technologie blockchainu a koncepty jako vlastnictví a autenticita by mohly najít uplatnění i v jiných oblastech jako hry nebo virtuální reality. Takže si myslím, že něco z toho tu zůstane, ale bude potřeba se na to dívat realisticky. Zatímco teď je to hodně o spekulaci a investicích, možná časem vyvstane něco víc stabilního a smysluplného.

145 slov
1.5 minut čtení
22. 9. 2024
Roman Kroupa
Roman Kroupa