Charts.cz/Fórum/Proč jsou některé NFT tak drahé, když je mohu jednoduše zkopírovat?

Proč jsou některé NFT tak drahé, když je mohu jednoduše zkopírovat?

Je mi to trochu záhadou. Narazil jsem na svět NFT a vidím, že některé z nich se prodávají za neuvěřitelné částky, i když si říkám, že je to vlastně jen digitální obrázek nebo video. Zajímá mě, proč někdo zaplatí miliony za něco, co si mohu stáhnout a jednoduše zkopírovat na svůj počítač. Jaký má vlastně smysl kupovat NFT, když je to v zásadě jen soubor dat? Všichni kolem mě mluví o tom, jak je to revoluční a jak to mění způsob, jakým vnímáme umění a sběratelství, ale já pořád nechápu, co na tom je tak cenného. Je to jen o tom, kdo má větší peněženku? Nebo jsou tam nějaké jiné faktory, které určují hodnotu těchto NFT? Jak vlastně funguje trh s nimi a co dělá některé NFT tak výjimečné? Může mi někdo vysvětlit, proč by měl mít někdo zájem o vlastnictví něčeho, co si může kdokoli zkopírovat? Jaká je vlastně ta hodnota za tím vším?

155 slov
1.6 minut čtení
28. 1. 2025
Eliška Krejčíková
Eliška Krejčíková

Tak hele, NFT jsou vlastně jako digitální certifikáty o vlastnictví. I když si můžeš obrázek zkopírovat, tak to neznamená, že vlastníš originál. Je to hodně podobné jako s tradičním uměním – můžeš mít reprodukci Mona Lisy, ale originál je jen jeden a ten má obrovskou hodnotu. U NFT je to tak, že když je někdo ochotný zaplatit za něco velké prachy, tak to prostě ukazuje na poptávku a vzácnost. Záleží na autorovi, historii díla a na tom, jak moc je fanouškovská základna silná. Navíc, NFT umožňují umělcům dostat zaplaceno přímo a kontrolovat prodeje svých děl. Takže hodnota není jen v samotném souboru, ale i v tom, co symbolizuje. Je to jako s kolekcemi nebo investicemi – lidi prostě vidí potenciál a chtějí být součástí něčeho většího.

126 slov
1.3 minut čtení
4. 2. 2025
Kateřina Světlíková
Kateřina Světlíková

Tak hele, většinou to není o tom, že bys měl něco, co si můžeš zkopírovat. NFT, teda nezaměnitelné tokeny, fungují na blockchainu a dokazují vlastnictví. Když koupíš NFT, tak máš jakýsi certifikát, že ty jsi ten majitel toho digitálního umění nebo videa. Je to jako s klasickým uměním – můžeš mít kopii Mona Lisy, ale originál visí v Louvru a má mnohem větší hodnotu.

Lidi platí za prestiž, exkluzivitu a pocit vlastnictví. Některé NFT jsou od známých umělců nebo mají historický význam, takže jejich cena jde nahoru. Je to podobné jako u sběratelských karet nebo jiných cenností, které mají svoji hodnotu díky poptávce a vzácnosti.

Navíc NFT trh je hodně spekulativní – lidé investují s nadějí, že jejich hodnota poroste. Takže ano, někdo může zaplatit balík za digitální obrázek jen proto, že mu to přijde jako dobrá investice nebo chce být součástí nějakého trendu. Hlavně jde o to, jaký příběh nebo hodnotu to má v očích ostatních. Takže i když si můžeš stáhnout kopii, ten originál má pro spoustu lidí úplně jinou váhu.

172 slov
1.7 minut čtení
7. 2. 2025
Tomáš Ryba
Tomáš Ryba