ETF vs. akcie: Kde hledat stabilní výnosy?
Jaký je váš názor na investování do ETF versus individuálních akcií, pokud jde o stabilní výnosy? V poslední době hodně přemýšlím o tom, co by pro mě mohlo být lepší volbou. Na jedné straně slyším, že ETF jsou skvělou možností pro diverzifikaci a snížení rizika, protože zahrnují více akcií najednou a tím pádem je výnos méně závislý na výkonu jednotlivých firem. Ale na druhou stranu mě láká možnost investovat do konkrétních akcií, kde bych mohl mít větší šanci na vyšší výnos, pokud se firmě povede. Jenže pak zase přichází to riziko, že jedna špatná investice může značně ovlivnit celkovou návratnost. Takže, co si o tom myslíte? Má někdo zkušenosti s tím, jak se ETF porovnávají s akciemi z hlediska stability výnosů? Jaké máte osobní preference? Je lepší vsadit na široce rozptýlené investice jako jsou ETF nebo se raději zaměřit na konkrétní akcie, i když to může znamenat větší riziko? Rád bych slyšel vaše názory a rady, protože se snažím pochopit, co by pro mě mohlo být lepší z pohledu dlouhodobého investování.