Charts.cz/Fórum/ETF vs. akcie: Kde hledat stabilní výnosy?

ETF vs. akcie: Kde hledat stabilní výnosy?

Jaký je váš názor na investování do ETF versus individuálních akcií, pokud jde o stabilní výnosy? V poslední době hodně přemýšlím o tom, co by pro mě mohlo být lepší volbou. Na jedné straně slyším, že ETF jsou skvělou možností pro diverzifikaci a snížení rizika, protože zahrnují více akcií najednou a tím pádem je výnos méně závislý na výkonu jednotlivých firem. Ale na druhou stranu mě láká možnost investovat do konkrétních akcií, kde bych mohl mít větší šanci na vyšší výnos, pokud se firmě povede. Jenže pak zase přichází to riziko, že jedna špatná investice může značně ovlivnit celkovou návratnost. Takže, co si o tom myslíte? Má někdo zkušenosti s tím, jak se ETF porovnávají s akciemi z hlediska stability výnosů? Jaké máte osobní preference? Je lepší vsadit na široce rozptýlené investice jako jsou ETF nebo se raději zaměřit na konkrétní akcie, i když to může znamenat větší riziko? Rád bych slyšel vaše názory a rady, protože se snažím pochopit, co by pro mě mohlo být lepší z pohledu dlouhodobého investování.

171 slov
1.7 minut čtení
7. 10. 2023
Alena Světlíková
Alena Světlíková

Záleží na tvých cílech. Pokud hledáš stabilní výnosy a nechceš se stresovat s jednotlivýma akciema, tak ETF je určitě lepší volba. Mají tu výhodu, že rozložíš riziko mezi víc firem, takže když jedna spadne, nemusí tě to tolik zasáhnout. Navíc jsou často levnější na poplatcích než nákup jednotlivých akcií.

Ale pokud máš čas a chuť se ponořit do analýzy firem a věříš, že najdeš ty, co porostou, tak investice do akcií může mít větší potenciál zisku. Riziko tam ale je – špatná volba může udělat velkou díru v portfoliu.

Personalně bych šel spíš do ETF na začátek, dokud se nezorientuješ víc v trhu a nepochopíš, jak to funguje. Potom můžeš zkusit přidat pár akcií, co ti přijdou zajímavé. Dlouhodobě je to o diverzifikaci a vyváženosti, tak si to pohlídej.

128 slov
1.3 minut čtení
30. 6. 2023
Vladimír Vejvoda
Vladimír Vejvoda

No, já to vidím tak, že investice do ETF je asi lepší cesta pro většinu lidí, co chtějí stabilitu. Jak říkáš, ETF ti dají šanci na rozložení rizika, což je super, když chceš mít klidnější spánek a neřešit každou akcii zvlášť. S individuálními akciemi můžeš sice trhnout větší zisky, ale taky můžeš lehce nabrat ztrátu, když se něco nepovede. Jestli nemáš čas na sledování trhu a hodně se v tom nevyznáš, ETF by mohly být fakt lepší volba. Mně osobně se líbí mít portfólio, kde mám víc firem najednou, než vsadit všechno na jednu kartu. Taky se říká, že dlouhodobě mají ETF tendenci ziskově růst, což je fajn pro pasivní investory. Ale jasně, jestli máš nějaký tip na super akcii a jsi ochotný riskovat, tak proč ne. Každopádně to chce mít nějakou strategii a plán.

135 slov
1.4 minut čtení
10. 4. 2023
Radek Kouba
Radek Kouba