Jak se mám rozhodnout mezi diverzifikací a koncentrací v investicích?
Hodně přemýšlím o svém investičním portfoliu a mám dilema, které mi nedá spát. Rád bych věděl, jak se vlastně rozhodnout mezi diverzifikací a koncentrací v investicích. Na jedné straně slyším, že diverzifikace je klíčem k minimalizaci rizika, protože když investuji do více různých aktiv, tak v případě, že se něco pokazí s jednou investicí, neztratím všechno. Na druhé straně mě ale zajímá, jestli není lepší soustředit se na pár vybraných investic, které dobře znám a věřím v jejich růst. Mám pocit, že když rozložím své peníze do několika různých oblastí jako akcie, kryptoměny a nemovitosti, tak možná nebudu schopný sledovat a efektivně řídit všechny tyto investice. Zároveň se bojím, že když všechno vsadím na pár koní, tak riskuji větší ztrátu. Jak tedy najít tu správnou rovnováhu? Jaké jsou zkušenosti ostatních s tímto rozhodováním? Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při výběru mezi těmito dvěma přístupy? Máte nějaké tipy na to, jak si ujasnit, co pro mě bude lepší? Zajímalo by mě také, zda existují situace nebo typy investorů, pro které je jeden přístup jasně lepší než druhý. Jakou strategii jste zvolili vy a jaké výsledky to přineslo? Děkuji za jakékoli rady!