Charts.cz/Fórum/Jak se mám rozhodnout mezi diverzifikací a koncentrací v investicích?

Jak se mám rozhodnout mezi diverzifikací a koncentrací v investicích?

Hodně přemýšlím o svém investičním portfoliu a mám dilema, které mi nedá spát. Rád bych věděl, jak se vlastně rozhodnout mezi diverzifikací a koncentrací v investicích. Na jedné straně slyším, že diverzifikace je klíčem k minimalizaci rizika, protože když investuji do více různých aktiv, tak v případě, že se něco pokazí s jednou investicí, neztratím všechno. Na druhé straně mě ale zajímá, jestli není lepší soustředit se na pár vybraných investic, které dobře znám a věřím v jejich růst. Mám pocit, že když rozložím své peníze do několika různých oblastí jako akcie, kryptoměny a nemovitosti, tak možná nebudu schopný sledovat a efektivně řídit všechny tyto investice. Zároveň se bojím, že když všechno vsadím na pár koní, tak riskuji větší ztrátu. Jak tedy najít tu správnou rovnováhu? Jaké jsou zkušenosti ostatních s tímto rozhodováním? Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při výběru mezi těmito dvěma přístupy? Máte nějaké tipy na to, jak si ujasnit, co pro mě bude lepší? Zajímalo by mě také, zda existují situace nebo typy investorů, pro které je jeden přístup jasně lepší než druhý. Jakou strategii jste zvolili vy a jaké výsledky to přineslo? Děkuji za jakékoli rady!

192 slov
1.9 minut čtení
17. 6. 2022
Daniela Dostálová
Daniela Dostálová

No, to je dost častý problém. Diverzifikace ti fakt pomůže rozložit riziko, ale na druhou stranu, když se zaměříš na pár investic, co dobře znáš, můžeš je lépe sledovat a třeba i víc vydělat. Záleží na tom, jak moc si jistý ve svých investičních rozhodnutích jsi a kolik času jsi ochotný tomu věnovat. Pokud máš nějaké oblasti, které opravdu rozumíš, tak klidně zkus koncentraci. Ale pamatuj, že jestli se ti ta jedna investice nepovede, můžeš dost utrpět. Na diverzifikaci se dá koukat i jako na ochranu proti náhodným ztrátám. Třeba začni s nějakým mixem – menší část na pár tvých top investic a zbytek rozlož mezi víc aktiv. Tak si najdeš tu správnou rovnováhu. Každý investor je jinej, takže fakt záleží na tvém přístupu a toleranci k riziku.

128 slov
1.3 minut čtení
15. 6. 2023
Martin Pazdera
Martin Pazdera

Myslím, že volba mezi diverzifikací a koncentrací hodně záleží na tvé osobní toleranci k riziku a investičních cílech. Diverzifikace je fajn, pokud chceš minimalizovat rizika a máš strach o velké ztráty. Dává to smysl pro dlouhodobé investory, co nechtějí sledovat trh každý den. Ale pak zase, když znáš nějaké odvětví nebo firmy fakt dobře a věříš jim, můžeš víc vydělat, když se soustředíš na pár vybraných investic. Je to o tom, co ti víc vyhovuje.

Někteří investoři radí mít třeba 10-15 různých aktiv, aby jsi měl pokrytá různá odvětví a nemusel se bát propadu jednoho z nich. Ale zase přílišná diverzifikace může znamenat nižší výnosy, protože když vše rozložíš, tak žádná jednotlivá investice ti moc nepomůže.

Zkus si s tím hrát a zjistit, co ti dělá lépe. Můžeš začít s menší diverzifikací a postupně přidávat podle toho, jak se cítíš. Každý je jiný, takže to, co funguje pro jednoho investora, nemusí fungovat pro druhého. Koukej na vývoj trhu a jak se cítíš ohledně svých investic.

164 slov
1.6 minut čtení
25. 7. 2024
Andrea Hlaváčová
Andrea Hlaváčová