Charts.cz/Fórum/Běžný nebo spořicí účet pro pasivní příjem?

Běžný nebo spořicí účet pro pasivní příjem?

Když přemýšlím o pasivním příjmu, tak se mi pořád vrací otázka, jestli je lepší mít běžný účet, nebo si radši otevřít nějaký ten spořicí účet. U běžného účtu sice mám snadný přístup k penězům a můžu si kdykoliv vybrat, co potřebuji, ale nevím, jestli tohle je nejlepší volba pro zhodnocení peněz. Na druhou stranu spořicí účet nabízí vyšší úrokové sazby, ale může mít nějaké podmínky, jako minimální vklady nebo výpovědní lhůty. Je to vůbec rozumné, nebo se mi spíš vyplatí mít oba účty a rozdělit si finance? A jak moc se vlastně liší úroky mezi těmito dvěma typy účtů v dnešní době? Uvažoval jsem i o tom, že bych mohl část peněz investovat jinam, třeba do akcií nebo kryptoměn, ale pořád se vracím k tomu, že základní finanční nástroje jako jsou tyto účty by měly být na prvním místě. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti vy? Je lepší vsadit na běžný účet s nízkým úrokem a flexibilitou, nebo riskovat a jít do spořicího účtu a tím pádem uzamknout peníze na delší dobu? Děkuju za názory!

177 slov
1.8 minut čtení
15. 5. 2024
Magdaléna Marešová
Magdaléna Marešová

Rozhodování mezi běžným a spořicím účtem záleží na tom, co vlastně chceš. Když potřebuješ přístup k penězům, tak je jasný, že běžný účet bude lepší volba. Ale pokud chceš zhodnotit svoje úspory, tak spořicí účet s vyšším úrokem má smysl. Úroky se teď liší, ale většinou spořicí účty nabízejí něco kolem 1-2% zatímco na běžném účtu dostaneš pár haléřů. Měj na paměti podmínky jako minimální vklad nebo výpovědní lhůty. Osobně bych doporučil mít oba – nějaké peníze na běžném účtu pro každodenní potřeby a zbytek na spořicím účtu, kde budou vydělávat víc. Investice do akcií nebo kryptoměn může být fajn, ale to už je větší riziko. Takže začni tím klasickým bankovním způsobem a pak se rozhodni, jestli chceš jít dál.

120 slov
1.2 minut čtení
7. 2. 2025
Daniela Havlová
Daniela Havlová

Je to fakt dobrá otázka. Podle mě záleží na tom, co s penězi plánuješ. Běžný účet je super pro rychlý přístup a flexibilitu, ale úroky jsou většinou dost slabé, často skoro žádný. Naopak spořicí účet ti dá větší úrok, což se může vyplatit, pokud peníze můžeš nechat ležet. Ale jak říkáš, mohou tam být nějaký podmínky jako výpovědní lhůty nebo minimální vklad.

Mně osobně se osvědčilo mít oba účty – nějaké peníze na běžném pro každodenní výdaje a zbytek na spořicím, kde to aspoň trochu vydělává. Pokud chceš pasivní příjem, můžeš zkusit i investice do akcií nebo ETF, ale to už je větší riziko. V dnešní době jsou úroky na spořicích účtech o něco vyšší než u běžných, takže možná stojí za to si to promyslet a rozdělit finance. Držím palce!

130 slov
1.3 minut čtení
28. 11. 2024
Šárka Machačová
Šárka Machačová
Podobné otázky