Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší kupovat dluhopisy, když trh klesá?

Kdy je nejlepší kupovat dluhopisy, když trh klesá?

Zajímá mě, jak se chovat na trhu s dluhopisy, když se zdá, že ceny akcií i dalších investičních příležitostí klesají. Je pravda, že v takových obdobích jsou dluhopisy považovány za bezpečnější alternativu? Jaký je nejlepší čas na jejich nákup? Mám na mysli situaci, kdy trh obecně směřuje dolů a lidé panikaří. Odpovídá to nějakým strategickým přístupům, nebo je lepší vyčkávat, až se situace stabilizuje? A co se týče různých typů dluhopisů - je dobré se zaměřit na státní versus korporátní dluhopisy? Slyšel jsem něco o tom, že úrokové sazby hrají důležitou roli v rozhodování, tak bych chtěl vědět, jestli se při poklesu trhu vyplatí investovat do dlouhodobějších nebo spíše krátkodobějších dluhopisů. Jaké máte zkušenosti s investováním do dluhopisů v obdobích ekonomického útlumu? Myslíte si, že je lepší investovat hned, nebo raději počkat na vhodnější příležitost? Zajímají mě názory lidí, kteří mají s tímto tématem zkušenosti.

145 slov
1.5 minut čtení
6. 10. 2023
Miroslava Dvořáková
Miroslava Dvořáková

Investování do dluhopisů, když trh klesá, může být dobrý krok, protože se často považují za bezpečnější alternativu. Když ceny akcií padají, investoři se obvykle snaží přesunout peníze do stabilnějších aktiv. Je dobrý čas koupit dluhopisy, když máš pocit, že trh se dostal na dno, ale nikdo neví, kdy to přesně nastane. Záleží na tvé toleranci k riziku a také na tom, jak moc věříš, že se situace zlepší.

Úrokové sazby jsou faktorem - když jsou nízké, ceny dlouhodobějších dluhopisů mohou růst. Ale pokud sazby začnou růst, hodnoty těchto dluhopisů spadnou. Takže možná krátkodobější dluhopisy by mohly být méně riskantní v takovém období.

Státní vs. korporátní dluhopisy? Státní jsou obecně bezpečnější, ale korporátní mohou nabídnout vyšší výnosy, což je lákavé. Ale zase s tím souvisí větší riziko.

Myslím si, že vyčkávat na stabilizaci je fajn, ale pokud máš dobrou příležitost a víš, co děláš, můžeš jít do toho i hned. Zkušenosti z minulosti ukazují, že nejlepší moment to koupit může být právě v chaosu. Ale musíš mít plán a vědět, co vlastně od svých investic očekáváš.

172 slov
1.7 minut čtení
31. 5. 2024
Milan Vaněk
Milan Vaněk

Když trh klesá, mnozí investoři hledají bezpečnější přístavy, což dluhopisy rozhodně jsou. V takových obdobích se často doporučuje kupovat státní dluhopisy, protože mají menší riziko selhání než korporátní. Ale zase záleží na tom, jak moc riskantní je daná korporace, že jo?

Kupovat dluhopisy během poklesu může být rozumné, ale osobně bych byl opatrný a vyčkal, až se situace trochu stabilizuje. Můžeš pak získat lepší ceny. Také je fajn mít na paměti úrokové sazby – pokud stoupají, ceny dluhopisů klesají, takže raději krátkodobější dluhopisy, dokud se to nevyjasní.

Dlouhodobé dluhopisy mohou být lákavé kvůli vyšším výnosům, ale v nejistých časech můžeš skončit se ztrátou. Každý má jinou strategii a zkušenost, já bych asi šel radši do těch krátkodobých a uviděl, co se bude dít dál.

123 slov
1.2 minut čtení
28. 1. 2025
Bohuslav Šulc
Bohuslav Šulc