Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do ETF a které sektory kombinovat?

Jak začít s investováním do ETF a které sektory kombinovat?

Když se člověk rozhodne začít investovat, může to být trochu zastrašující, zvlášť když se jedná o ETF. Zajímalo by mě, jaký je nejlepší způsob, jak do nich vstoupit. Je potřeba mít nějaké speciální znalosti nebo dovednosti, nebo je to něco, co zvládne i úplný nováček? Jaké jsou ty první kroky, které bych měl udělat? Myslím tím, jestli by měla být první věc, co udělám, otevření účtu u brokera, nebo jestli bych měl nejdřív udělat nějaký průzkum trhu? A co se týká výběru ETF, jak si mám vybrat ty správné? Chci vědět, jestli je lepší investovat do některého sektoru jako technologie nebo zdravotnictví, a jak kombinovat různé sektory pro rozmanitost portfolia. Mám taky obavy ohledně rizik – jak moc jsou ETF bezpečné ve srovnání s jednotlivými akciemi? Kdybych chtěl začít investovat s menším množstvím peněz, je to vůbec možné? Zajímá mě také, zda existují nějaké specifické ETF, které byste doporučili pro začátečníky. Jakým způsobem mohu sledovat vývoj svých investic a kdy bych měl uvažovat o případném prodeji? Doufám, že mi někdo pomůže objasnit tyto otázky a poradi mi, jak správně začít s tímto typem investování.

184 slov
1.8 minut čtení
9. 10. 2024
Roman Vacek
Roman Vacek

Investování do ETF je fajn způsob, jak se začít orientovat na trhu, a fakt to zvládne i nováček. První krok je určitě otevřít si účet u brokera, ale předtím si udělej malý průzkum, abys věděl, co vlastně chceš. Zjisti, co jsou ETF, jak fungují a jaké sektory máš na mysli – technologie, zdravotnictví nebo třeba energie.

Když chceš kombinovat sektory, snaž se mít v portfoliu různorodost, třeba mix tech a zdraví. Různé sektory ti můžou pomoct rozložit riziko. Pokud jde o bezpečnost ETF ve srovnání s akciemi, obecně jsou považovány za méně riskantní, protože diversifikují investice do vícero akcií najednou.

S menším množstvím peněz investovat jde taky, spousta brokerů umožňuje investice od pár stovek korun. Pro začátečníky bych doporučil ETF jako S&P 500 nebo nějaké široce zaměřené fundy.

Sledování svých investic je jednoduchý – většina brokerů ti to ukáže v aplikaci nebo na webu. O prodeji přemýšlej, když se situace na trhu změní nebo když dosáhneš svého cíle. No, snad ti tohle trošku pomůže na začátek!

164 slov
1.6 minut čtení
2. 1. 2025
Vladimíra Machová
Vladimíra Machová

Když chceš začít investovat do ETF, není to tak složité, jak se zdá. První věc, co uděláš, je otevření účtu u brokera. Určitě si zjisti, jaké poplatky ti broker účtuje, to může dost ovlivnit tvé zisky. Potom bys měl udělat nějaký průzkum – zjistit si, co vlastně ETF jsou a jak fungují.

Pokud jde o výběr ETF, můžeš začít s široce zaměřenými fondy jako S&P 500 nebo MSCI World, ty nabízejí dobré pokrytí trhu. Kombinuj sektory jako technologie a zdravotnictví, protože ti to přinese diverzifikaci a sníží riziko. Různé sektory reagují na tržní podmínky různě, takže je dobré mít rozmanité portfolio.

Co se týče rizik – ETF bývají obecně méně rizikové než jednotlivé akcie díky tomu, že investuješ do celého koše akcií. To znamená menší volatilitu. Můžeš začít i s malým množstvím peněz; mnohé brokery ti umožní investovat s nízkými částkami.

Doporučil bych třeba Vanguard Total Stock Market ETF nebo iShares Core MSCI Emerging Markets ETF pro rozšíření portfolia. Sleduj své investice pravidelně a pokud uvidíš velký propad, zvažuj, jestli je to dočasné nebo jestli máš prodávat. Uvažuj o prodeji spíš v případě změny tvých cílů nebo když se ti změní finanční situace.

192 slov
1.9 minut čtení
28. 12. 2024
Elena Zachová
Elena Zachová