Charts.cz/Fórum/Jaké ETF jsou teď nejlepší pro dlouhodobé investování v roce 2025?

Jaké ETF jsou teď nejlepší pro dlouhodobé investování v roce 2025?

Zajímalo by mě, jaké ETF byste doporučili pro dlouhodobé investování s výhledem na rok 2025? Slyšel jsem, že některé fondy se zaměřují na specifické sektory jako technologie, zdravotnictví nebo obnovitelné zdroje energie, a tak bych rád věděl, které z nich by mohly být nejlepší volbou. Mám pocit, že investování do ETF je dobrý způsob, jak diverzifikovat portfolio a snížit riziko. Je mi jasné, že je důležité sledovat trendy na trhu a vyhodnocovat výkonnost jednotlivých fondů, ale přiznám se, že v tom ještě dost tápu. Jaká kritéria bych měl brát v úvahu při výběru těch nejlepších ETF? A co třeba poplatky nebo historické výnosy? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních investorů. Které ETF byste doporučili jako ty, které mají potenciál růst a poskytovat stabilní výnosy v dlouhodobém horizontu? Děkuji za jakékoliv tipy a rady!

134 slov
1.3 minut čtení
17. 9. 2024
Milan Štěpánek
Milan Štěpánek

Když se koukáš na ETF pro dlouhodobý investice, tak určitě zvažuj ty, co mají nízké poplatky a solidní historickou výkonnost. Sektorové ETF jako zaměřený na technologie (třeba QQQ) nebo zdravotnictví (XLV) můžou být super, protože tyhle oblasti mají potenciál růst. Nezapomeň na obnovitelné zdroje, tam je zajímavý třeba ICLN.

Důležitý je taky sledovat tržní trendy a jestli ty fondy mají diverzifikaci – to ti pomůže snížit riziko. Koukni se na objem obchodování, to většinou naznačuje likviditu. A určitě si dej pozor na jednotlivý akcie v těch ETF, co vlastně drží. Historické výnosy ti dají představu, ale minulost není záruka budoucnosti, takže buď opatrný.

Hodně lidí teď mluví o ESG investicích (ekologických a sociálních), takže jestli ti tohle dává smysl, tak se podívej na fondy zaměřené na udržitelnost. Měl bys mít jasnou strategii a jasně si říct, co od těch investic očekáváš. Hodně štěstí!

143 slov
1.4 minut čtení
9. 1. 2021
Robert Navrátil
Robert Navrátil

Pokud hledáš ETF na dlouhodobé investování do roku 2025, tak doporučuju zaměřit se na několik oblastí. Technologické fondy jako třeba QQQ (Invesco QQQ Trust) nebo XLK (Technology Select Sector SPDR Fund) mají potenciál na růst, zvlášť když se podíváš na inovační firmy, které vedou trh. Pak je tu zdravotnictví – fondy jako VHT (Vanguard Health Care ETF) nebo XLV (Health Care Select Sector SPDR Fund) jsou taky solidní volba, hlavně s tím jak stárne populace a roste poptávka po zdravotních službách.

Obnovitelné zdroje energie jsou další hit – například ICLN (iShares Global Clean Energy ETF) se profiluje na udržitelnost a budoucí trendy. Co se týče kritérií, koukej na nízké poplatky, historické výnosy, ale i jaký mají fondy podkladové akcie. Diversifikace je super, takže se neboj rozložit investice napříč různýma sektorama. Sledovat trendy a celkový ekonomický vývoj je klíčový. Zhodnoť si svůj risk tolerance a můžeš začít budovat portfólio na míru. Držím palce!

152 slov
1.5 minut čtení
25. 10. 2023
Michal Kašpar
Michal Kašpar