Charts.cz/Fórum/Jaké jsou výhody diverzifikace v oblasti dluhopisů?

Jaké jsou výhody diverzifikace v oblasti dluhopisů?

Chci se zeptat, proč je vlastně diverzifikace důležitá, když investujeme do dluhopisů. Slyšel jsem, že tím můžeme snížit riziko, ale jak to přesně funguje? Mám pocit, že pokud bych měl jen jeden typ dluhopisu, tak bych byl vystavený většímu riziku, že něco nepůjde podle plánu. Zajímalo by mě, jaké konkrétní výhody to přináší. Například, co se stane, když se rozhodnu mít dluhopisy od různých emitentů nebo s různou dobou splatnosti? A co třeba rozdílné úrokové sazby? Může mi to opravdu pomoci ochránit mé investice před velkými ztrátami? A co je na tom nejlepší? Jaké jsou praktické tipy pro diverzifikaci a na co si dávat pozor? Rád bych si udělal jasno, protože se snažím lépe porozumět tomu, jak efektivně řídit své investice do dluhopisů. Díky za všechny rady!

127 slov
1.3 minut čtení
29. 7. 2021
Monika Hrochová
Monika Hrochová

Diverzifikace v dluhopisech je fakt důležitá, protože ti pomáhá rozložit riziko. Když máš jen jeden typ dluhopisu, třeba od jednoho emitenta, a ten zkrachuje nebo začnou mít problémy, můžeš přijít o dost peněz. Když se ale diversifikuješ a nakoupíš dluhopisy od různých emitentů – třeba státní, korporátní nebo municipal – tak i když jeden selže, ostatní ti můžou vydělat a sníží to celkové ztráty.

Také je dobrý mít dluhopisy s různou dobou splatnosti. Krátkodobé dluhopisy ti dají rychlejší likviditu a mohou být méně citlivé na změny úrokových sazeb. Dlouhodobé zase obvykle nabízejí vyšší úrok, ale jsou citlivější na ekonomické změny. Když do toho přidáš i různou úrokovou sazbu, tak tím víc rozložíš riziko.

Praktický tip? Zkus si vytvořit portfolio s různými dluhopisy a pravidelně ho rebalancuj podle situace na trhu. Důležité je taky sledovat ratingy emitentů a být opatrný u těch s nízkým ratingem, protože tam je riziko vyšší. Takže jasně, diverzifikace může hodně pomoct chránit tvoje investice a minimalizovat ztráty.

161 slov
1.6 minut čtení
18. 6. 2022
Marek Švanda
Marek Švanda

Diverzifikace v dluhopisech je fakt důležitá. Když investuješ do různých dluhopisů, snižuješ riziko, že bys přišel o všechny prachy, kdyby se něco stalo s jedním emitentem. Například, když máš dluhopisy od různých firem nebo vlád, tak i když jedna firma zkrachuje nebo bude mít problémy, ty ostatní ti to můžou pokrýt.

Pokud jde o různé doby splatnosti, tak to ti pomůže vyrovnat riziko úrokových sazeb. Když budeš mít jak krátkodobé, tak dlouhodobé dluhopisy, tak se vyhneš situaci, kdy bys byl úplně zasažený výkyvy na trhu.

Rozdílné úrokové sazby jsou další plus – když se úrokové sazby zvednou, ceny starších dluhopisů klesnou, ale ty můžeš mít nové s lepšími sazbami. Takže jo, diverzifikace může ochránit tvé investice před velkými ztrátami.

Jako tipy na diverzifikaci bych doporučil sledovat různé sektory a regiony a klidně si nastavit nějaký mix mezi státními a korporátními dluhopisy. A dávej pozor na kreditní hodnocení emitentů – čím lepší hodnocení, tím nižší riziko. Prostě se snaž investovat do různých typů dluhopisů a nebudeš mít tolik starostí.

167 slov
1.7 minut čtení
12. 6. 2023
Anna Procházková
Anna Procházková