Charts.cz/Fórum/Kdy se vyplatí kupovat dluhopisy a kdy ne?

Kdy se vyplatí kupovat dluhopisy a kdy ne?

Mám takový dotaz ohledně investování do dluhopisů. Zajímá mě, kdy je vlastně dobré pořídit si dluhopisy a kdy by to naopak nemělo smysl. Slyšel jsem, že jsou bezpečnou investicí, což zní fajn, ale není mi úplně jasné, co všechno bych měl vzít v úvahu. Například, co když úrokové sazby začnou růst? To by přece mohlo znamenat, že ty moje dluhopisy budou mít nižší hodnotu, ne? A co inflace? Může to nějak ovlivnit výhodnost investice do dluhopisů? Jak se vlastně liší státní dluhopisy od korporátních a jaký mají rizikový profil? Je dobré mít v portfoliu mix různých typů dluhopisů nebo se raději zaměřit na jeden konkrétní typ? A ještě jedna věc – co třeba horizont investice? Jak dlouho bych měl být ochoten peníze v dluhopisech nechat, abych maximalizoval zisk? Opravdu se vyplatí investovat do dluhopisů v současném tržním prostředí, nebo bych měl raději hledat jiné možnosti, jako jsou akcie nebo kryptoměny? Díky za všechny rady!

154 slov
1.5 minut čtení
12. 10. 2022
Miroslav Dvořák
Miroslav Dvořák

Když uvažuješ o dluhopisech, hodně záleží na tom, co od investice čekáš. Pokud hledáš stabilitu a menší riziko, státní dluhopisy můžou být fajn volba, protože jsou považovaný za bezpečnější než korporátní. Ale jo, jak říkáš, když začnou růst úrokový sazby, ceny stávajících dluhopisů klesají. To je docela klíčový bod – taky se zhodnoť inflaci, protože pokud inflace roste rychleji než výnosy z dluhopisů, tak vlastně ztrácíš kupní sílu.

Mix různých typů dluhopisů v portfoliu může pomoct rozložit riziko, ale zjisti si, jaký máš horizont investice. Když plánuješ držet dluhopisy dlouhodobě, tak se to dá snáze přečkat. V současným tržním prostředí je to spíš o tom ochotně akceptovat nižší výnosy a vyšší riziko – akcie a kryptoměny sice můžou přinést vyšší výnosy, ale taky jdou ruku v ruce s větším rizikem. Takže pokud chceš klidnější spánek a jsi smířený s nižším výnosem, dluhopisy můžou být stále fajn volba.

147 slov
1.5 minut čtení
30. 10. 2024
Eduard Jaroš
Eduard Jaroš

Kupování dluhopisů se vyplatí, když hledáš stabilní příjem a nízké riziko. Když jsou úrokové sazby nízké, můžou být dluhopisy fajn volba. Ale jak říkáš, pokud sazby začnou růst, tak stávající dluhopisy ztrácí na hodnotě, protože nový investor dostane lepší úrok jinde. Inflace je taky problém, protože pokud inflace překročí výnos z dluhopisů, tak vlastně proděláváš.

Státní dluhopisy jsou obecně bezpečnější než korporátní, ale korporátní mají většinou vyšší výnosy kvůli většímu riziku. Mix různých typů může být rozumný, aby ses vyhnul příliš velkému riziku s jedním typem. Co se horizontu týče, pokud plánuješ investici na delší dobu, tak to může dávat smysl. Jinak krátkodobé investice do dluhopisů jsou hodně citlivé na tržní pohyby.

V současném tržním prostředí záleží na tvém risk profilu a cílech. Akcie nebo kryptoměny můžou mít vyšší potenciál zisku, ale taky větší riziko. Takže pokud chceš klidnější investici, dluhopisy můžou být dobrý krok, ale vždycky je dobrý mít v portfoliu nějakou diverzifikaci.

153 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2023
Hana Bartošová
Hana Bartošová