Charts.cz/Fórum/Mění se něco na trhu s nemovitostmi kvůli kryptoměnám?

Mění se něco na trhu s nemovitostmi kvůli kryptoměnám?

Zajímalo by mě, jestli se trh s nemovitostmi v poslední době nějak mění kvůli rostoucímu vlivu kryptoměn. Slyšel jsem spoustu povídaček o tom, jak lidé začínají používat Bitcoin a další digitální měny k nákupu nemovitostí. Je pravda, že se objevují nabídky, kde můžete zaplatit za dům nebo byt kryptoměnou? Změnilo to nějak způsob, jakým se nemovitosti prodávají nebo kupují? A co regulace? Myslím tím, jestli jsou nějaké speciální zákony nebo pravidla, která ovlivňují tyto transakce. Také mě zajímá, jestli to má nějaký dopad na ceny nemovitostí. Vím, že kryptoměny jsou dost volatilní a obávám se, že by to mohlo způsobit problémy pro lidi, kteří investují do nemovitostí přes ně. Také bych rád věděl, jestli je vůbec možné získat hypotéku na nemovitost jakožto investor v kryptoměnách. Jaké jsou názory odborníků na tohle téma? Ovlivňuje to trh s nájemním bydlením nebo komerčními prostorami? Může někdo sdílet své zkušenosti s koupí nebo pronájmem nemovitosti za kryptoměnu? To by mi pomohlo pochopit, jak moc se vlastně tohle všechno liší od tradičních investic do realit.

170 slov
1.7 minut čtení
31. 7. 2023
Jitka Janková
Jitka Janková

Jo, něco se na trhu s nemovitostmi fakt mění. Dost lidí teď zkouší platit za nemovitosti v kryptoměnách jako Bitcoin nebo Ethereum. Už jsem viděl pár inzerátů, kde to bylo jasně napsané, že akceptují krypto. Ale není to zatím úplně běžný. Spíš to závisí na lokalitě, v některých městech je to populárnější než v jiných.

K tomu způsobu prodeje a kupování – no, občas je to takový divočejší proces, protože krypto je dost volatilní. To může znamenat, že během vyřizování papírů cena skáče nahoru a dolů. A ohledně regulací – to je trošku šedá zóna. Zákony kolem kryptoměn se pořád vyvíjejí, takže právníci si s tím někdy nevědí rady. Na hypotéku přes krypto to zatím asi moc nefunguje, banky jsou opatrný a většinou chtějí tradiční příjem v reálných penězích.

Co se týče cen nemovitostí, tak možná že při vyšším zájmu o krypto se můžou ceny mírně zvednout, ale je to spíš spekulativní. O nájemních nebo komerčních prostorech zatím moc nevím, ale určitě bude zajímavé sledovat, jak se to vyvine.

Někdo tu už zkoušel koupit nebo pronajmout něco za krypto? Zajímalo by mě, jaký to bylo a jestli to má nějaký úskalí.

188 slov
1.9 minut čtení
25. 12. 2024
Alena Špačková
Alena Špačková

Jo, na trhu s nemovitostmi se fakt něco mění. Stále víc lidí zkouší kupovat nemovitosti za kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum. Některé realitky už nabízejí možnost platby v kryptu, což je pro někoho super, ale taky to nese svý rizika. Hodnota kryptoměn dost kolísá, takže může být problém s cenou nemovitosti, která se určuje v klasických penězích.

Co se týče regulací, tak to je hodně různý podle země. V některých místech už mají nějaký pravidla, ale obecně to pořád není tak jasný. Hypotéky na nemovitosti koupené za kryptoměnu jsou zatím spíš vzácnost, banky to moc nechtějí. Odborníci říkají, že krypta můžou změnit investiční přístupy, ale zatím to asi není pro každého.

Ohledně nájemního bydlení nebo komerčních prostorů - taky se začínají objevovat nabídky na pronájem za kryptoměnu, ale je to pořád spíš okrajový trend. Nějaký zkušenosti s koupí nebo pronájmem v kryptu jsem neslyšel, ale určitě to chce dobře promyslet a mít na paměti všechny ty rizika.

155 slov
1.6 minut čtení
2. 12. 2024
Lucie Malečková
Lucie Malečková