Jaké jsou hlavní rozdíly ve výnosech mezi státními a korporátními dluhopisy?
Zajímalo by mě, jak to vlastně je s těmi výnosy u státních a korporátních dluhopisů. Mám pocit, že obojí může mít své výhody, ale co se týče výnosů, tak tam asi budou nějaké zásadní rozdíly. Vím, že státní dluhopisy jsou považovány za bezpečnější investici, protože je vydává stát a tím pádem by měly mít nižší riziko defaultu. Ale na druhou stranu, když se podívám na korporátní dluhopisy, tak ty by mohly nabízet vyšší výnosy, protože firmy samozřejmě potřebují více motivovat investory, aby si jejich dluhopisy koupili. Jenže jak velký je ten rozdíl? Je to jen malá odchylka nebo se to může hodně lišit v závislosti na ekonomické situaci nebo konkrétních firmách? Jaké faktory ovlivňují tyto výnosy a proč bych měl jako investor zvažovat jeden typ nad druhým? A co třeba likvidita těchto dluhopisů? Je lepší investovat do státních nebo korporátních, když chci mít možnost rychle prodat bez výrazných ztrát? Hledám názory na to, co je pro dlouhodobou investici rozumnější. A pokud máte nějaké příklady nebo aktuální trendy, které by mi mohly pomoci lépe pochopit situaci, budu rád. Jaké máte zkušenosti s těmito dvěma typy dluhopisů?