Charts.cz/Fórum/Jak vytvořit diversifikované portfolio bez velkého rizika?

Jak vytvořit diversifikované portfolio bez velkého rizika?

Přemýšlím, jak správně nastavit své investice, abych měl diversifikované portfolio, ale zároveň se vyhnul velkému riziku. Slyšel jsem, že je dobré mít různé typy aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti a možná i něco z kryptoměn. Jenže vůbec nevím, jak to vše skloubit dohromady, aby to bylo rozumné a bezpečné. Zajímalo by mě, co přesně to diversifikované portfolio zahrnuje a jaké konkrétní kroky bych měl podniknout, abych minimalizoval riziko. Mohli byste mi prosím poradit, jak se rozhodnout, kolik peněz investovat do různých oblastí? A také jestli existují nějaká doporučení pro konkrétní finanční produkty nebo platformy, které by byly vhodné pro začátečníka jako já? Mám obavy z volatility trhu a aktuální ekonomické situace, takže bych rád věděl, jaké strategie mohu použít pro ochranu svých investic. Také by mě zajímalo, zda má smysl investovat do alternativních aktiv jako NFT nebo kryptoměny v rámci takového portfolia. Děkuji za každou radu!

147 slov
1.5 minut čtení
5. 5. 2022
Petr Šťastný
Petr Šťastný

Když chceš diversifikovat portfolio a minimalizovat riziko, tak je dobrý mít mix různých aktiv. Takže něco do akcií, něco do dluhopisů, a klidně i nemovitosti. Třeba můžeš začít s 60% akcie, 30% dluhopisy a 10% alternativy jako nemovitosti nebo kryptoměny. Ale tohle je fakt hodně individuální, záleží na tvým profilu rizika a investičních cílech.

Když jde o konkrétní produkty, pro začátečníky jsou fajn ETF fondy, který ti dají expozici do různých sektorů nebo regionů s nízkýma poplatkama. Zvaž i robo-poradce, co ti to zhodnotí podle tvé situace.

S kryptoměnama a NFT buď opatrnej. Je to hodně volatilní a spíš bych to bral jako malou část portfolia, pokud vůbec. Pokud se rozhodneš investovat do alternativních aktiv, tak max. 5% z celkového portfolia.

A nezapomeň pravidelně rebalancovat, aby ti portfolio nespadlo do jedné oblasti kvůli tržním pohybům. A sleduj situaci na trhu, abys mohl reagovat na změny.

142 slov
1.4 minut čtení
5. 8. 2024
Dominik Vítek
Dominik Vítek

Diversifikované portfolio je super způsob, jak rozložit riziko a investovat rozumně. Základní principy jsou mít různé typy aktiv. Takže klidně zkus kombinaci akcií, dluhopisů a třeba nějakou nemovitost, pokud na to máš. Akcie ti můžou přinést vyšší výnosy, ale pamatuj, že jsou taky víc riskantní. Dluhopisy jsou naopak stabilnější, takže ti pomůžou vyrovnat volatilitu.

Co se týče rozložení peněz, hodně lidí doporučuje pravidlo 60/40 (60% akcie a 40% dluhopisy), ale záleží na tvém věku a toleranci k riziku. Mladší investoři si můžou dovolit víc akcií, starší by měli být opatrnější.

Alternativní aktiva jako kryptoměny nebo NFT mohou vypadat lákavě, ale jsou dost volatilní, takže bych s nimi šel opatrně. Můžeš do nich investovat třeba 5-10% z celkového portfolia, ale ne víc, dokud si nejsi jistý.

Na začátek můžeš zkusit platformy jako Robinhood nebo Revolut, mají jednoduché uživatelské rozhraní pro začátečníky. Co se týká ochrany investic, zvaž ETF nebo indexové fondy - ty ti automaticky rozloží investice do více společností a sníží tak riziko.

Celkově je to o hledání rovnováhy mezi výnosem a rizikem. Klidně si to vyzkoušej na papíře nebo s malými částkami a uvidíš, co ti sedí.

186 slov
1.9 minut čtení
8. 8. 2024
Karel Dubský
Karel Dubský