Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT, když nevím nic o kryptoměnách?

Jak začít investovat do NFT, když nevím nic o kryptoměnách?

Začínám se zajímat o NFT a slyšel jsem, že je to teď hodně populární téma. Ale abych byl upřímný, nemám vůbec ponětí o tom, jak fungují kryptoměny a co všechno to obnáší. Nikdy jsem se o to nezajímal a vlastně ani nevím, co to přesně NFT je. Četl jsem něco o umění a digitálních sběratelských předmětech, ale jak se do toho vlastně dostat? Mám mít nějakou peněženku na kryptoměny nebo něco takového? A jak koupit první NFT? Je to bezpečné? Co když se mi to nepodaří nebo ztratím peníze? A co ty poplatky, o kterých jsem slyšel? Kde začít a na co si dát pozor? Vím, že je důležité mít nějaké znalosti, ale kde je získat, když nevím ani jak hledat? Potřebuju prostě nějaký jednoduchý návod pro začátečníka. Mohli byste mi prosím poradit, jak se dostat do světa NFT bez předchozího znalostního základu?

143 slov
1.4 minut čtení
10. 9. 2022
Oldřich Bárta
Oldřich Bárta

Jasně, tak tady je pár tipů, jak začít s NFT, aniž bys měl moc zkušeností s kryptoměnami. Za prvé, potřebuješ kryptopeněženku. Existuje spousta možností jako Metamask nebo Trust Wallet, což jsou dost populární a snadno se používají. Po instalaci si vytvoříš účet a nezapomeň si uložit svoji seed frázi, to je fakt důležitý.

Pak si budeš muset koupit nějaký Ethereum (ETH), protože většina NFT se obchoduje právě za něj. Můžeš to udělat na burzách jako Coinbase nebo Binance, kde si jednoduše koupíš ETH a pošleš ho do své peněženky.

Teď k samotným NFT – nejlepší je podívat se na platformy jako OpenSea nebo Rarible. Tam najdeš spoustu umění a digitálních sběratelských předmětů. Můžeš procházet a vybírat, co se ti líbí. Když už něco najdeš, co chceš koupit, zkontroluj si poplatky za transakce (gas fees), protože ty můžou být různě vysoké.

Co se týká bezpečnosti – je dobrý mít na paměti, že trh s NFT je dost volatilní, takže můžeš vydělat, ale i ztratit peníze. Nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. A koukni se na nějaké tutoriály na YouTube nebo fóra o NFT pro začátečníky – tam se dá najít spousta užitečných informací a tipů, jak se v tom orientovat.

204 slov
2 minut čtení
15. 6. 2024
Marcela Dostálová
Marcela Dostálová

Jasně, investování do NFT může být dost matoucí, zvlášť když jdeš úplně od nuly. Takže tady je pár základních kroků, co dělat:

1. Získání peněženky: První věc, co potřebuješ, je kryptoměnová peněženka. Můžeš si stáhnout nějakou jako MetaMask nebo Coinbase Wallet. Tady si uložíš svoje kryptoměny a NFT.

2. Nákup kryptoměny: Musíš si pořídit nějakou kryptoměnu, většinou Ethereum (ETH), protože většina NFT funguje na této síti. Můžeš si ji koupit přes burzy jako Coinbase, Binance nebo Kraken.

3. Převod do peněženky: Jakmile máš ETH, převedl bys ho do své peněženky. To se dělá zadáním adresy peněženky v burze.

4. Výběr tržiště: Teď si vyber tržiště pro NFT - OpenSea je asi nejznámější, ale jsou i další jako Rarible nebo Foundation. Tam si můžeš prohlížet a nakupovat NFT.

5. Poplatky: Při transakcích počítej s poplatky za plyn (gas fees). To je cena za zpracování tvé transakce na blockchainu a může to být někdy dost vysoké, záleží na zatížení sítě.

6. Bezpečnost: Buď opatrný, sleduj podvody a nesdílej své soukromé klíče. Ať už kupuješ cokoliv, dělej to s rozmyslem a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

7. Vzdělávání: Čti o NFT, sleduj videa na YouTube nebo fóra jako Reddit. Je dobré mít přehled o trhu a o tom, co kupuješ.

Takže shrnutí - získej peněženku, nakup kryptoměnu, najdi tržiště a začni nakupovat. Ale hlavně buď obezřetný a udělej si domácí úkoly!

222 slov
2.2 minut čtení
3. 12. 2023
Vlastimil Málek
Vlastimil Málek