Jak ETF ovlivní moje investice do akcií?
Přemýšlím o tom, jak by mohly ETF, tedy burzovně obchodované fondy, zamíchat kartami v mých investicích do akcií. Zajímalo by mě, jestli je rozumné investovat do ETF místo individuálních akcií, nebo jestli je lepší mít v portfoliu nějaký mix obojího. Jak vlastně ETF fungují? Rozumím tomu, že nabízejí širokou diverzifikaci a nižší náklady na správu, ale přemýšlím, jak moc to může ovlivnit mé výnosy. Měl bych se bát, že když budu investovat do ETF, ztratím příležitosti na ziskové akcie, které by jinak mohly podávat lepší výkon? A co likvidita – je to u ETF lepší než u jednotlivých akcií? Jaké jsou vlastně hlavní výhody a nevýhody investování do ETF v porovnání s tradičními akciemi? Slyšel jsem také něco o tom, že některé ETF mohou mít specifické zaměření na určité sektory nebo trendy na trhu. Je to dobrá cesta pro někoho, kdo se chce vyhnout riziku spojenému s jednotlivými akciemi? A co zdanění – má to nějaký vliv na to, jakým způsobem daním své výnosy? Rád bych slyšel názory ostatních na to, jak ETF mohou měnit hru pro mé investice do akcií a co všechno bych měl zvážit před tím, než se rozhodnu.