Charts.cz/Fórum/Jak ETF snižují riziko investic pro běžného investora?

Jak ETF snižují riziko investic pro běžného investora?

Zajímalo by mě, jak konkrétně mohou ETF pomoci běžným investorům snížit riziko jejich investic. Mám pocit, že investování do jednotlivých akcií může být dost riskantní, protože člověk nikdy neví, jak se která firma povede. Vím, že ETF fungují jako fondy, které drží více různých akcií nebo jiných aktiv dohromady, a tím pádem by mohly rozložit riziko. Ale jak to vlastně funguje v praxi? Zvlášť pro někoho, kdo nemá tolik zkušeností? Opravdu to znamená, že když investuji do jednoho ETF, tak moje peníze nejsou tolik vystavené riziku jako při koupi jedné akcie? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaká specifická ETF, která jsou obzvlášť dobrá pro snížení rizika nebo pro začátečníky. A co třeba poplatky? Mění to nějak způsob, jakým ETF ovlivňují celkové riziko? Myslím, že by to mohlo pomoci spoustě lidí, kteří se bojí ztrát a neví, jak začít investovat. Děkuju za vaše názory!

144 slov
1.4 minut čtení
3. 8. 2021
Olga Růžičková
Olga Růžičková

Jo, ETF jsou fakt super pro snížení rizika. Když investuješ do ETF, tak vlastně kupuješ kousek celého portfolia, ne jen jedné akcie. To znamená, že i když jedna firma spadne, ostatní akcie ve fondu můžou držet hodnotu nebo naopak růst. Takže dostaneš diverzifikaci, což je klíčový prvek pro snížení rizika.

Pro začátečníky je dobrý třeba nějaký široce zaměřený ETF, co sleduje indexy jako S&P 500 nebo MSCI World. Tyhle mají spoustu různých firem, takže se ti rozloží riziko po mnoha sektorech a firmách.

Co se týče poplatků, většina ETF má nízké náklady v porovnání s aktivně řízenými fondy. Nižší poplatky znamenají víc peněz pro tebe v dlouhodobém horizontu. Jen si dej pozor na to, že i když ETF obecně snižují riziko, pořád můžeš ztratit peníze, pokud trh klesne.

Takže jo, je to fajn způsob, jak začít investovat a cítit se trochu bezpečněji.

140 slov
1.4 minut čtení
2. 11. 2023
Alena Světlíková
Alena Světlíková

ETF (exchange-traded funds) jsou fakt skvělý pro snížení rizika. Když investuješ do jednotlivých akcií, můžeš narazit na firmu, která zkrachuje nebo se jí nebude dařit. Ale s ETF dostaneš balíček třeba 50 nebo 100 různých akcií dohromady. Takže i kdyby pár z nich propadlo, ostatní to můžou vyvážit. V praxi to znamená, že tvoje peníze nejsou tak vystavené riziku jako když kupuješ jen jednu akcii.

Pro začátečníky jsou dobré ETF, které sledují široké indexy jako S&P 500 nebo MSCI World. Tyhle fondy ti dají expozici vůči velkým firmám v různých odvětvích, což je super pro diverzifikaci. A co se týče poplatků, většina ETF má nízké náklady, což je další plus – méně peněz na poplatky znamená víc pro tebe.

Takže jo, pokud se bojíš rizika a nemáš moc zkušeností, ETF by pro tebe mohly být fajn volbou. Rozložíš si tím riziko a možná i ušetříš na poplatcích.

145 slov
1.5 minut čtení
19. 12. 2024
Vojtěch Navrátil
Vojtěch Navrátil