Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní poplatky u ETF oproti nákupům akcií?

Jaké jsou hlavní poplatky u ETF oproti nákupům akcií?

Zajímalo by mě, jaké poplatky se vlastně platí při investování do ETF ve srovnání s klasickými akciemi. Když nakupuji akcie, vím, že zaplatím určitou částku za provizi brokerovi a možná i nějaké další poplatky. Ale co se týče ETF? Slyšel jsem, že tam jsou různé náklady jako správní poplatky nebo náklady na obchodování. Jak to vlastně funguje? Kdybych chtěl investovat do ETF, jaké poplatky bych měl mít na paměti? Je to dražší nebo levnější než nakupování jednotlivých akcií? A co třeba skryté náklady nebo poplatky za správu fondu? Dostal jsem se k tomu, že existují i rozdílné typy ETF a každé z nich má jiné náklady. Může mi někdo objasnit, co přesně bych měl sledovat při porovnávání těchto dvou způsobů investování? Děkuju!

122 slov
1.2 minut čtení
17. 1. 2025
Miroslav Vejvoda
Miroslav Vejvoda

Když investuješ do ETF, tak se sice vyhneš některým poplatkům, které jsou u jednotlivých akcií, ale zase máš jiné náklady, na který bys měl dát pozor. První věc je provize brokerovi, která je většinou stejná jako u akcií. Pak máš správní poplatek za samotné ETF, což je roční poplatek za správu fondu. Ten se může pohybovat od 0,1 % do klidně 1 % a to ti snižuje výnosy.

Další věc jsou náklady na obchodování, což zahrnuje spread – rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou. U ETF to může být vyšší než u akcií, protože některé ETF nejsou tak likvidní. Potom je tady taky možnost skrytých nákladů, jako jsou náklady na rebalancing portfolia nebo transakce uvnitř fondu.

V zásadě platíš za diversifikaci s ETF, takže pokud chceš mít rozložené riziko a nechceš kupovat každou akcii zvlášť, tak se ti to vyplatí i s těmi poplatky. Na druhou stranu, když nakupuješ jednotlivé akcie, můžeš mít kontrolu nad poplatky víc. Záleží na tom, co preferuješ a jaký máš investiční cíl.

167 slov
1.7 minut čtení
20. 5. 2024
Jarmila Coufalová
Jarmila Coufalová

Když investuješ do ETF, tak kromě poplatku brokerovi za nákup (ten může být podobný jako u akcií) se ti připočítávají i další náklady. Prvním je správní poplatek, což je procento z investice, které fond vybírá za správu. To může být od 0,1 % až třeba k 1 % ročně. To je častý takovej skrytej náklad. Pak jsou tu ještě náklady na obchodování, což znamená, že každé ETF má svoje náklady na transakce, když se prodávají nebo nakupují akcie v rámci fondu. Takže čím víc je ETF obchodované nebo čím víc akcií v něm je, tím větší tyto náklady můžou být.

V porovnání s jednotlivými akciemi to může vycházet buď levněji, nebo dráž, podle toho, jaký ETF vybereš a kolik zaplatíš brokerovi. U ETF taky platí, že pokud koupíš více různých akcií najednou skrz jedno ETF, tak ušetříš na provizích než kdybys kupoval každou akcii zvlášť. Ale musíš si dát pozor na ty roční poplatky – to se ti pak nasčítá. Je dobrý si vždycky porovnat všechny tyto náklady před tím, než do něčeho skočíš.

173 slov
1.7 minut čtení
27. 1. 2025
Štěpán Matějka
Štěpán Matějka