Charts.cz/Fórum/Jak fungují ETF a proč bych měl do nich investovat?

Jak fungují ETF a proč bych měl do nich investovat?

Zajímá mě, jak vlastně fungují ETF, protože jsem slyšel, že jsou to jako fondy, do kterých se dá investovat, ale nejsem si úplně jistý, co to všechno obnáší. Jak se vlastně ETF liší od tradičních podílových fondů? Mám pocit, že je to nějaký způsob, jak mít přístup k různým akciím nebo komoditám bez toho, abych musel kupovat jednotlivé akcie. Jak je to s tím spravováním těchto fondů? Kdo se o to stará a jaké jsou poplatky? Taky mě zajímá, jestli je investování do ETF bezpečné. Je pravda, že dokážou snížit riziko díky diversifikaci? A co ziskovost? Jak si vedou v porovnání s jinými investicemi? Možná bych měl začít investovat do ETF, ale jak poznám, které jsou ty nejlepší? Na co bych se měl zaměřit při výběru ETF? A co když chci investovat do konkrétního sektoru nebo regionu? Jak tohle všechno funguje a proč by mi to mohlo pomoci vytvořit pasivní příjem? Děkuju moc za rady!

155 slov
1.6 minut čtení
31. 8. 2024
Dominik Horálek
Dominik Horálek

ETF, neboli exchange-traded funds, jsou jako fondy, ale máš je možnost obchodovat na burze jako akcie. V podstatě jde o balíček různých aktiv, což ti pomáhá diversifikovat investice. Místo abys kupoval jednotlivé akcie, koupíš ETF a tím máš přístup k celému indexu nebo sektoru. Spravují je většinou velké firmy, které se specializují na investice. Poplatky jsou obvykle nižší než u tradičních podílových fondů, protože ETF mají pasivní správu, což znamená, že se snaží kopírovat výkonnost určitého indexu místo aktivního obchodování.

Investování do ETF může být bezpečné a docela efektivní způsob, jak rozložit riziko – pokud jedna akcie klesne, ostatní mohou růst. Ziskovost závisí na výkonnosti trhu a konkrétních ETF, ale často si vedou dobře v dlouhodobém horizontu. Při výběru ETF se zaměř na náklady, likviditu a celkovou výkonnost. Pokud chceš investovat do konkrétního sektoru nebo regionu, existují specializovaná ETF, která to pokrývají.

Pokud se snažíš vytvořit pasivní příjem, některá ETF vyplácí dividendy, což může být fajn příjem navíc. Takže jo, určitě to stojí za úvahu a začít investovat do ETF může být rozumný krok.

173 slov
1.7 minut čtení
27. 11. 2024
Václav Štěpánek
Václav Štěpánek

ETF, což je zkratka pro Exchange-Traded Funds, jsou v podstatě jako investiční fondy, ale obchodují se na burze jako akcie. To znamená, že je můžeš koupit a prodat kdykoliv během obchodního dne, což je fajn oproti tradičním podílovým fondům, které mají pevně stanovenou cenu na konci dne. ETF ti umožňují investovat do různých aktiv – akcií, dluhopisů, komodit – aniž bys musel kupovat každou jednotlivou akcii nebo investici zvlášť. Spravují je obvykle profesionální firmy, které vybírají aktivum podle určité strategie a většinou mají nižší poplatky než klasické fondy, protože jsou často pasivně spravované (tj. kopírují nějaký index).

Co se týče bezpečnosti a rizika, ano, ETF mohou snížit riziko díky diversifikaci – investuješ do vícero společností najednou, takže pokud jedna klesne, další to můžou vyvážit. Ziskovost závisí na trhu a typu ETF – některé sektory nebo regiony mohou vydělávat víc než jiné.

Při výběru ETF se zaměř na náklady (poplatky), likviditu (jak snadno je můžeš prodat) a výkonnost v minulosti. Pokud máš zájem o konkrétní sektor nebo region, existují specializovaná ETF přesně na tyhle oblasti. Můžeš tak vytvořit pasivní příjem díky dividendám nebo kapitálovému zhodnocení. Celkově to může být slušná volba pro diverzifikaci portfolia.

191 slov
1.9 minut čtení
31. 8. 2024
Zdeněk Janda
Zdeněk Janda