Charts.cz/Fórum/Je teď dobrý čas investovat do nemovitostí, nebo raději do akcií?

Je teď dobrý čas investovat do nemovitostí, nebo raději do akcií?

Nedávno jsem přemýšlel o investicích a narazil jsem na otázku, která mi nedá spát. V současné době, kdy se ekonomika neustále mění a ceny nemovitostí i akcií zažívají různé výkyvy, je opravdu těžké se rozhodnout, kam směřovat své peníze. Přemýšlím, jestli je lepší investovat do nemovitostí, které mohou nabídnout stabilní pasivní příjem a zároveň se zdají jako bezpečnější volba v dlouhodobém horizontu, nebo zda by bylo rozumnější zaměřit se na akcie, které mohou přinést rychlejší zisky, ale samozřejmě s větším rizikem. Zajímalo by mě, co si o tom myslíte vy. Jaké jsou vaše zkušenosti? Vidíte v současnosti výhody investování do realit vzhledem k rostoucím úrokovým sazbám a nákladům na bydlení? A co akcie – nemyslíte si, že jsou v současnosti na vzestupu kvůli technologickým inovacím a oživení trhu po pandemii? Existují nějaké konkrétní sektory nebo akcie, které doporučujete? Myslím si, že každý typ investice má své pro a proti, a proto by mě zajímalo, jaké faktory berete v úvahu při rozhodování o těchto investicích. Je pro vás důležitá likvidita, nebo dáváte přednost stabilitě? Jak se díváte na diverzifikaci portfolia mezi tyto dvě možnosti? Díky za všechny vaše názory!

188 slov
1.9 minut čtení
29. 9. 2021
Ladislav Málek
Ladislav Málek

Investice do nemovitostí a akcií mají svoje klady a zápory. Teď, když úrokové sazby rostou, může být realitní trh náročnější, ale na druhou stranu, nájemní příjmy můžou být stabilní a nemovitosti obvykle drží hodnotu lépe než akcie v turbulentních časech. Na akciích můžeš rychle zbohatnout, zvlášť v tech sektoru, ale riziko je tam větší. Zkus se zamyslet nad tím, co preferuješ – stabilitu nebo možnost rychlého zisku. Diverzifikace mezi nemovitostmi a akciemi může být dobrý způsob, jak snížit riziko. Mnoho lidí teď mluví o investicích do obnovitelných zdrojů nebo technologií, což by mohlo být v současnosti zajímavé. Každopádně je dobrý mít nějakou strategii a možná začít s menším množstvím peněz do různých oblastí.

113 slov
1.1 minut čtení
7. 9. 2024
Luboš Skála
Luboš Skála

Těžko říct, obojí má svoje pro a proti. Nemovitosti jsou fakt stabilnější a ten pasivní příjem je fajn, hlavně s nájmy. Ale teď, když úrokový sazby rostou, tak se investice do realit může prodražit, navíc ceny nemovitostí taky rostou. Na druhou stranu akcie můžou být rychlejší cesta k zisku, ale samozřejmě je tam větší riziko. S těma technologickejma firmama to vypadá slibně, ale člověk se musí mít na pozoru, protože trhy jsou dost volatilní. Myslím, že nejlepším řešením je diversifikovat – trošku do nemovitostí a trošku do akcií. Tak aspoň snížíš riziko a máš šanci profitovat z obojího. A co se týče likvidity, akcie jsou lepší volba, pokud budeš potřebovat rychle peníze. Ale pokud chceš dlouhodobý stabilní růst, tak investice do realit může být lepší cesta.

126 slov
1.3 minut čtení
11. 1. 2025
Oldřich Vítek
Oldřich Vítek