Co všechno zohlednit při diversifikaci portfolia s realitami?
Při investování do realit je toho tolik, co je potřeba promyslet, že se mi to snad ani nevejde do jednoho příspěvku. Mám teď na mysli, jak správně rozložit investice do různých nemovitostí, abych minimalizoval riziko a maximalizoval zisk. Zajímalo by mě, jaké faktory jsou klíčové při diversifikaci portfolia s realitami? Myslím si, že by měly hrát roli různé typy nemovitostí – co třeba byty versus komerční prostory? A jak je to s lokalitou – má smysl investovat do nemovitostí v různých městech nebo regionech, nebo je lepší se soustředit na jednu oblast? Jak důležitá je také ekonomická situace v dané lokalitě, nezaměstnanost nebo třeba ceny nemovitostí v okolí? Další věc, kterou bych rád probral, je časový horizont investice. Je lepší mít v portfoliu nemovitosti na krátkodobý pronájem, nebo se zaměřit na dlouhodobé nájemní smlouvy? A co říkáte na zahrnutí REITs jako další způsob diversifikace? Myslím tím realitní investiční trusty. Dají se takto zvýšit šance na úspěch, nebo je lepší mít fyzické nemovitosti? Jaké další aspekty bych měl brát v úvahu, jako třeba údržba, daně či financování? Rád bych slyšel názory ostatních, kteří se už do realitních investic pustili. Jak jste přistupovali k diversifikaci vašeho portfolia a co vám fungovalo nebo naopak ne?