Charts.cz/Fórum/Co jsou DeFi projekty a jak na nich vydělávají lidé?

Co jsou DeFi projekty a jak na nich vydělávají lidé?

Zajímalo by mě, co přesně jsou DeFi projekty a jak to vlastně funguje. Slyšel jsem, že to je něco jako decentralizované finance a že umožňují lidem investovat nebo půjčovat si peníze bez potřeby banky. Ale jak na tom lidé vydělávají? Je to opravdu tak jednoduché, jak se říká? Mám pocit, že v tom musí být nějaký háček. Jaké jsou ty nejběžnější způsoby, jakými lidé profitují z těchto projektů? Je možné, že se dá vydělat pasivně, nebo je třeba mít nějaké zkušenosti s kryptoměnami a blockchainem? A co vlastně znamená yield farming nebo liquidity mining? Zní to jako něco, co bych měl vědět, ale je toho tolik! Můžete mi prosím vysvětlit, jak to všechno funguje a na co si dát pozor? Rád bych porozuměl tomu, jestli se do DeFi projektů vyplatí investovat a jaký je riziko. Děkuju!

136 slov
1.4 minut čtení
6. 5. 2024
Lenka Pechová
Lenka Pechová

DeFi projekty, což je zkrátka pro decentralizované finance, jsou v podstatě platformy postavené na blockchainu, které nabízejí finanční služby bez prostředníků, jako jsou banky. Fungují to tak, že si můžeš půjčit peníze, investovat nebo obchodovat s kryptoměnami přímo s jinými uživateli. Lidé na tom vydělávají různými způsoby. Například když poskytneš svou kryptoměnu jako likviditu do nějakého poolu, tak za to dostáváš odměny. To je vlastně ten yield farming, kde si farmíš tokeny jako odměnu za poskytnutí likvidity.

Pak je tu ještě liquidity mining, což je podobné a můžeš dostávat další tokeny za to, že si zapojený do platformy jako poskytovatel likvidity. Můžeš si také půjčit peníze a získat úrok, nebo obchodovat na decentralizovaných burzách. Vydělat se dá pasivně, ale jak říkáš, chce to nějaké znalosti o kryptoměnách a občas si dát pozor na podvody nebo nesolidní projekty.

Riziko je tady docela velký, protože trh s kryptoměnami je velmi volatilní a ty smart kontrakty můžou mít chyby. Takže jo, DeFi může být zajímavá příležitost k investici, ale je dobré si o tom nastudovat co nejvíc a být opatrný.

177 slov
1.8 minut čtení
27. 3. 2024
Roman Zach
Roman Zach

DeFi projekty, nebo decentralizované finance, jsou v podstatě platformy, které umožňují lidem půjčovat, investovat nebo obchodovat s penězi bez tradiční bankovní infrastruktury. Všechno se to děje přes blockchain, což je technologie, na které kryptoměny běží. Lidé vydělávají různě – mohou poskytovat likviditu do poolů a dostávat za to odměny, nebo třeba půjčovat své kryptoměny a brát úroky. To, co zmiňuješ o yield farmingu a liquidity miningu, jsou způsoby, jak získávat pasivní příjem. V podstatě to znamená, že své kryptoměny "zaparkuješ" v nějakém protokolu a oni ti za to vyplácí tokeny nebo úroky. Jo, můžeš na tom vydělat i bez velkých znalostí, ale určitě je fajn aspoň trochu vědět, do čeho jdeš. Rizika tu jsou – volatilita cen kryptoměn, možné hacky nebo selhání projektů. Takže prej opatrně a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

134 slov
1.3 minut čtení
16. 4. 2024
Jiří Bednář
Jiří Bednář